Българите ще бъдат включени в Конституцията на Северна Македония. Такова

...
Българите ще бъдат включени в Конституцията на Северна Македония. Такова
Коментари Харесай

„Добросъседството на пиедестал“: Скопие ще впише българите в конституцията си

Българите ще бъдат включени в Конституцията на Северна Македония. Такова заричане въпреки и уклончиво даде македонският министър председател Димитър Ковачевски след  Съвместното съвещание на сред двете държавни управления в резиденция „Бояна“ в София. 

Той изясни, че поправката може да се направи, когато Скопие отвори главния си документ в края на договарянията за присъединение към Европейския съюз. 

България и Северна Македония подписаха три меморандума за съдействие в сферите на земеделието, превоза и развиването на дребните и междинните предприятия. 

„Доволен съм от извършеното взаимно съвещание сред държавните управления на България и Северна Македония“, сподели той. 

Ковачевски дефинира подписаните три меморандума като “ключови ” и добави, че министрите на двете страни са разискали съответни хрумвания и периоди за тяхното осъществяване.
Авиолинията София-Скопие ще е реалност от 1 март 
“Ако сме споделили, че ще има авиолиния – триумф би означавало тя да тръгне от първи март. Критерият за триумф е да има построени пътища. Критерии за триумф е посредством диалог на комисиите да реализираме контракт и да имаме първа конференция за участието на Северна Македония в Европейски Съюз, съобщи Ковачевски.

Сн.:БТА

Преди тъкмо седем дни, когато Петков беше на посещаване в Скопие, стана ясно, че след диалога на четири очи с двамата министър председатели, самолетната линия София-Скопие ще бъде действителност – до 30 дни ще има точните специфики, а до 60 дни и ще бъде работеща.
„Добросъседството ще се сложи на пиедестал“
“Добросъседството ще бъде сложено на фундамент. Ние би трябвало да работим към него и неща, които са били забравени безусловно в последните години – ще бъдат възобновени ”, съобщи министър председателят Кирил Петков. 

Петков поздрави министрите на Република Северна Македония и Република България като дефинира работата им като “много добре свършената ”.

Сн.: БТА 

Според него това е “пример за новия метод, който даваме, с нова сила и действителни резултати ”.

„ Тези меморандуми имат един главен краен резултат, това е икономическото развиване на целия район. Икономическо развиване, което жителите на Северна Македония и България ще усетят с измерими усъвършенствания на стандарта на живот. Добросъседството ще бъде поставено на фундамент, към него би трябвало да работим. Неща, които безусловно са били забравени през последните години, ще бъдат актуализирани “, добави той. 
След седмица още веднъж среща сред работните групи
Следващата среща сред работните групи е след седмица. „ Историческата група набеляза, че в идващите четири месеца ще има най-малко три срещи и доста интензивна работа сред срещите. Те вкараха доста оптимистичен и напредничав взор към общата им задача. Поглеждайки това, което през днешния ден видяхме, се вижда голямата синергия и големите преимущества, в случай че имаме добросъседство “, изясни Петков.

„ Транспортната инфраструктурна комисия и група показа, че даже Коридор номер 8 е излязъл от европейските коридори, а меморандумът за жп линията го връща назад на картата. Имаме доста време да наваксаме, само че с този порив и сила, се надявам то да бъде наваксано бързо “, съобщи още той. 

Българският министър председател съобщи още, че са открили, че с цел да се свършва работа, хората би трябвало да си приказват, да се виждат, да си слагат общи цели и да се поставя обща градивна рамка. 

Двете министерства на външните работи също ще работят в паралел, до момента в който стават ясни резултати като авиолинии, нови пътища нови ККП-та, стопански съдействия, обща работа в образованието, по едно и също време да вървят и политическите въпроси. 

Сн.: Българска телеграфна агенция

Това е втората среща на двамата министър председатели в границите на седем дни.

Македонската делегация дойде в понеделник в София, водена от премиера Димитър Ковачевски. Официалната гала по посрещането бе на площад “Св. Александър Невски ”. След като слязоха от лимузините си двамата министър председатели се прегърнаха и поздравиха. 

Сн.: Българска телеграфна агенция

Димитър Ковачевски бе посрещнат с церемониал на площада, а по-късно двамата министър председатели поставиха венци пред Паметника на Незнайния боец, съпроводени от тържествения марш „Тих бял Дунав“. Те поздравиха и министрите си. Малко по-късно те сервираха цветя пред паметника на “Св. св. Кирил и Методий ” пред Националната библиотека.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР