Българите се отправят към избирателните секции в неделя за пети

...
Българите се отправят към избирателните секции в неделя за пети
Коментари Харесай

АФП: България гласува за пети път без изгледи за край на политическите сътресения

Българите се насочат към изборните секции в неделя за пети път в границите на две години, като най-бедната членка на Европейски Съюз - обичайно близка до Москва - е разграничена във връзка с нашествието в Украйна. Така афишира идните избори у нас френската осведомителна организация „ Франс прес “.

Статията акцентира, че войната е изострила политическите разтърсвания, обхванали страната от 2020 година насам. Според нея идните избори заплашват да върнат още един фрагментиран парламент, некадърен да образува устойчиво държавно управление.

" Счупихме върха по брой избори ", съобщи анализаторът Даниел Смилов от Центъра за демократични тактики.

Проучванията на публичното мнение преди вота в неделя предвиждат ниска изборна интензивност, като мнозина в столицата София не крият гнева и разочарованието си.

Александра Кирова, която взе участие в всеобщите демонстрации през 2020 година с апел за смяна, съобщи пред Агенция Франс Прес, че този път даже няма да гласоподава.

" Осъзнах, че се случва нещо много безогледно (по време на протестите). Логиката беше: " Да свалим тези и тогава ще забележим ", сподели 41-годишната жена, която се е върнала в България, откакто е приключила докторантура във Франция. " Ние просто поставихме бомба, която тиктака. Това, което виждаме в този момент, е резултатът ", сподели тя и добави, че в този момент се е съсредоточила върху фамилията си, с цел да се " дистанцира прочувствено " от болката на политиката.

Проруски настройки

Според последните социологически изследвания партията на Борисов ГЕРБ се движи с към 25 % разлика от прозападната реформаторска партия " Продължаваме промяната " (ПП). Водена от 42-годишния Кирил Петков, приключил Харвард, който за малко беше министър председател през 2022 година, Политическа партия сплоти сили с дребната дясна коалиция Демократична България. Но в случай че някой от двата блока желае да сформира държавно управление, те евентуално ще се нуждаят от сътрудници от " партии, чийто имидж е очернен от подозрения за корупция ", сподели Смилов пред Агенция Франс Прес, " или чиято позиция по отношение на Украйна е проблематична ".

Ултранационалистическата партия " Възраждане ", която се издига в социологическите изследвания, и социалистическата Българска социалистическа партия, наследница на някогашните комунисти, пазят Кремъл след нахлуването на Москва в Украйна.

Според Агенция Франс Прес мнозина в страната-членка на НАТО гледат на изток, почитайки Русия като страната, която през 1878 година постави завършек на петвековното османско господство.

Проруският президент на страната Румен Радев, който назначи краткотрайни кабинети сред поредицата от избори, жигосах Петков и неговите съдружници като " подстрекатели към война ". Той се разгласи и срещу изпращането на оръжия в Украйна.

Подкопаване на доверието

" Политическите разтърсвания могат да продължат още една или две години ", сподели Добромир Живков, началник на изследователската организация Market Links, като предизвести, че това може да подкопае още повече доверието в България.

София към този момент трябваше да се откаже от задачата си да се причисли към еврото през 2024 година, а също така към момента чака цялостния размер на европейските средства от проекта за възобновяване след Ковид. Присъединяването към Шенгенската зона за свободно пътешестване още веднъж беше отсрочено след възражения от страна на Нидерландия и Австрия, които бяха обезпокоени от мигрантските потоци.

На всичкото от горната страна петте избори костваха на страната цяло положение. Сметката се прави оценка на повече от 400 милиона лв. (204 милиона евро) - почти годишният бюджет на министерството на културата на страната, приключва организацията своя коментар. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР