Българите сами да избират как и по колко да плащат

...
Българите сами да избират как и по колко да плащат
Коментари Харесай

Промени в здравноосигурителния модел: Kак и по колко ще плащаме?

Българите сами да избират по какъв начин и по какъв брой да заплащат за здраве. Това плануват новите промени в здравноосигурителния модел, които ще бъдат импортирани наесен в Народното събрание.

Ето разновидностите, сред които можем да избираме:

Преди няколко часа Димитър Кузев претърпява незабавна интервенция на крайници. Има спомагателната застраховка – няма да заплаща в допълнение.

Ако Димитър разчиташе единствено на пакета на Касата, картинката щеше да е друга.

„ При този тип интервенции се употребяват устройства – шейвъри, и те са в листата за възнаграждение от пациента. Около 300 лв. в допълнение се плаща”, изясни доктор Христо Мазнейков, завеждащ поделение по ортопедия и травматология.

Една от обсъжданите промени е да плащаме главния пакет услуги на Касата и при предпочитание да се осигуряваме в допълнение или пък да плащаме от джоба си скъпите лечения при потребност.

Вторият вид е основаване на конкурентни на Касата фондове. Според Лекарския съюз този модел няма да обезпечи баланс в системата.

„ Когато има доста фондове и когато там разпоредбите не са написани, може да се окаже, че за някои пациенти има взаимност, а за други – не”, разясни ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров.

От националната пациентска организация настояват, че и двата модела не са в интерес на болния.

„ Ако се стигне до там пациента самичък да избира пакета си, това значи, че в един миг този пациент може да остане без пакет за някакво друго заболяване”, уточни Андрей Дамянов от организацията.

И в двата случая не се планува повдигане на вноските за здраве.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР