Българите са събрали най-доброто от Изтока и най-доброто от Запада.

...
Българите са събрали най-доброто от Изтока и най-доброто от Запада.
Коментари Харесай

Световноизвестен индийски гуру за България: Вие сте събрали най-доброто от Изтока и най-доброто от Запада

" Българите са събрали най-хубавото от Изтока и най-хубавото от Запада ”. Това споделя пред Българска национална телевизия учителят Гурудев Шри Шри Рави Шанкар, който идва у нас за първи път след началото на пандемията.

Духовният преподавател, прочут по света като антистрес гуру и основател на една от най-големите международни организации с доброволци по всички конфликтни и бедстващи региони на планетата.

Духовният преподавател е създател на една от най-големите филантропични доброволчески организации в света - " The Art of Living ". Номиниран е три пъти за Нобелова премия за мир и постоянно приказва със суперлативи за България, която дефинира като част от своето световно семейство.

Шри Шри Рави Шанкар посещава страната ни за четвърти път, а хиляди българи са приключили неговите курсове.

Не е ли доста любопитно, че идвате в София, откакто единствено за седмица сте били в Латинска Америка, Германия – и то тъкмо във върха на политическата ни рецесия? Гурудев, кажете ми, на първо място, в случай че има проблеми в политическото управление и политическата класа, които не са способни да вземат съответни решения, какво ни остава на нас, елементарните хора, да създадем?

Преди всичко, естествените хора в демокрацията имат цялостната мощ. Трябва да показваме нашите гласове и нашите опасения. Това е част от демокрацията. Също по този начин бих желал да кажа и за други политически водачи какво е значимото: нацията преди всичко. Първо са хората, по-късно са партиите и другите неща. Всички би трябвало да бъдем дружно и мисля, че от всяка рецесия идва нещо хубаво. Винаги имам вяра в това. С тази рецесия нещо по-добро ще пристигна за България.

Винаги говорите със суперлативи за България. Какво усещате в този момент, когато дойдохте у нас?

България е доста добра, доста приятна. Преди да се върна в Индия, това е последната страна, която навестявам. Бях доста надалеч повече от три месеца и половина по целия свят с посланието за мир. Знаете, че светът минава през огромна рецесия и проблемите с психическото здраве са доста, доста значими. Днес видяхме, че медикаментите за ментално здраве са най-продаваните за последните две години. След пандемията най-важният приоритет е да имаме положително психическо здраве и се
надяваме, желая да се надявам, че нещата още веднъж ще бъдат наред. Днес поради рецесията, всички провокации, хората са обезверени и по тази причина би трябвало да излезем от това състояние.

Учителю, какво съгрешихме ние, човешките същества на земята, че сме изправени през днешния ден пред такива съществени провокации?

Вместо да гледаме в проблемите, мисля, че би трябвало да гледаме към решенията. Гледайки проблемите, гледаме обратно. Гледайки към решенията, гледаме напред. Винаги имам вяра в това. Трябва да мислим какво е решението на рецесията. Как нашата страна да бъде независима, саморегулираща се, независима в храната, в силата... Ако успеем, никой не може да засегне стопанската система ни.

Но това допустимо ли е в свят, в който всички подвластен от всички останали, когато всички сме разнообразие в единството, както гласи тази антична индийска теория „ Единство в Многообразието. Многообразие в Единството “, която е толкоз годна за нашия свят през днешния ден?

Разбира се, ние живеем в глобализиран свят, където всеки зависи, където целият свят подвластен един от различен. Но би трябвало да създадем вероятното храната да е сигурна, създадена стабилно в нашите лични страни – първо да садим хранителни култури, от които в действителност имаме потребност, второ – да използваме различни източници на сила като слънчевата, вятърната... Има толкоз доста слънце и вятър в България, тъй че със силата напразно и на слънцето можем да създадем по този начин, че да бъдем самостоятелни и стопанската система да не претърпява внезапни спадове.

Трябва ли човек за себе си да мисли за лична самостоятелност, или група от хора в нацията да бъдат самостоятелни?

Отделните персони би трябвало да се стремят към това, само че може би няма да е напълно допустимо. Но за нациите е допустимо да бъдат по-автономни. Това е допустимо, само че изисква стабилно изпитание за интервал от време, не може да стане просто ей по този начин.

Имате доста доброволци на всички места по света и на всички места, където има спорове и естествени бедствия. И имате толкоз доста почитатели в България, хиляди са минали през Вашите курсове, не мислите ли, че е време да се разиска в Организация на обединените нации въпроса – има към този момент Световен ден на йога – само че йога да бъде наложителен предмет във всички учебни заведения на всички места по света?

Бих се радвал това да се случи, само че от моята позиция не бих могъл да упорствам за това пред Общността, тъй като въпреки всичко йога към този момент е приета от Организация на обединените нации – по решение на Общото заседание на Организация на обединените нации към този момент осма година 21-ви юни е разгласен за Световен ден на йога и има голям интерес – 2,3 милиарда души, или 1/3 от света практикуват йога.

Трябва да бъдат 6,7 милиарда. Какво ще е посланието Ви, с което идвате при нас този път?

Все още не съм подготвил посланието си. Утре ще кажа това, което ми идва мислено в този миг.

Как може йога да помогне на актуалния човек в този комплициран, зависещ на софтуерния взрив, на материалните неща и подценяване на духовността свят?

Първо, на първо място би трябвало да знаем, че йога е противоположна на софтуерния взрив. Технологичният взрив е доста добре, икономическият взрив е доста добре, само че дружно с йога Ви прави да се чувствате по-добре. По този метод ще извършите положително прилагане на технологиите, в случай че Вашето схващане е добре. Ако съзнанието Ви не е подредено, е като да имате хубаво легло, само че да страдате от инсомния, да не можете да спите. По същия метод бих споделил, че духовната мъдрост постоянно добавя материалния напредък и просперитета. На първо място тя не е против тях. Второ, от каквото имаме потребност през днешния ден, е резистентност. Когато провокациите идват, би трябвало да имаш опцията да бъдеш резистентен, да намериш решението. И другото, което става през днешния ден, са депресията и експанзията. Йога и медитацията могат да оказват помощ на хората да излязат от депресията и агресивното схващане. И по този начин твоята връзка ще бъде по-добра.

Какво е най-голямото предизвикателство за целия свят през днешния ден?

Днес целият свят се среща с рецесията на менталното здраве, има меланхолия. Един на четирима души в Европа страда от меланхолия. Това е прекомерно доста. И наклонността за самоубийства е доста висока. На всеки 45 секунди един човек се самоубива. И медитацията, и нашата йога система Сударшанкрия имат отговора за хора, които имат такава предразположеност, да я отстранят. Хората, които са депресирани, минават през това предизвикателство без медитация. Затова
мисля, че би трябвало да се грижим за нашето осъзнаване, за нашето благоденствие. Без благоденствие, благосъстоянието е нищо.

Какво е България за Вас?

Тя е част от моето международно семейство. Тук има прелестни хора и в България се създава един наш артикул, който хората по целия свят харесват. Така че нашите доброволци, нашите учители правят страхотна работа тук, оказват помощ на хора в рецесии, както и на украинските бежанци, които имаха огромен проблем. Нашите български учители – Константин и Сана, те всички отидоха там, помогнаха, тъй че България също по този начин играе извънредно значима роля да успокои напрежението на интернационалната сцена. Когато имаме фестивал на международната просвета, взе участие една от вашите най-хубави певици и музикантки от тук, без значение дали е в Берлин, или Индия. Българската просвета постоянно е част от нашите интернационалните фестивали и празненства.

Гурудев, към момента ли мислите доста положително за България?

Да, аз съм реалист.

Индия е една от четирите най-бързи стопански системи в света. Населението Ви към този момент доближава над милиард и половина души. Според мен всички вие сте образовани, за разлика от нас, белите хора, тъй като се появявате на този свят с съответно генно знание. Затова Ви запитвам какво обръщение може да даде единствено Индия през днешния ден на целия свят, този микрокосмос, който комуникира с цялата Вселена?

Индийското обръщение е постоянно: " Бъдете в мир ". Индия постоянно е работила за духовната мощ, нашата вътрешна духовна мощ. Нашият татко на нацията е Махатма Ганди. Самият той е доста нравствен. Той популяризира духовността преди доста години в Индия. А през днешния ден, с водачеството на нашия настоящ министър-председател, Индия отбелязва доста огромен прогрес. Сега сме самостоятелни в доста области. Ако погледнете страните по света, ще видите, че инфлацията на Индия е 0. Индия се е справила толкоз добре, че инфлацията е съвсем 0 при нас. Управлението на рецесията в Индия е доста положително в този миг, когато светът е с КОВИД, както и след КОВИД, в обстановката с войната, Индия се оправи чудесно. Тя балансира силата. Заема неутрална позиция и в това време Индия има опция да бъде самостоятелна в технологиите и в сигурността в продоволствието. Индия създаде ваксини за повече от 100 страни по света гратис, играе значима роля и е световен водач.

Това е единствената страна, която може да го направи. Веднъж, може би преди 20 години, в Тривандрум, Южна Индия, попитах шефа на ракетния център, доктор Гупта: " Защо не продавате оръжия и високи технологии - по този начин може да решите всички свои проблеми на голямото си население? ". Той ми отговори: " Не, това не е нашата философия. Ние изнасяме философия ". Мислите ли, че в този момент, в нашия изцяло полудял свят, Индия не би трябвало в действителност да увеличи износа на философия на всички места по света?

Аз бих дал отговор, че тази философия принадлежи на всяка част от света. Така че всяка страна по света би трябвало да стартира да се сплотява. Това е всичко.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР