Българите са раздвоени по въпроса дали по-скоро биха живяли в

...
Българите са раздвоени по въпроса дали по-скоро биха живяли в
Коментари Харесай

Почти половината българи не знаят нищо за социализма у нас

Българите са раздвоени по въпроса дали по-скоро биха живяли в интервала на комунизма у нас или в днешно време, само че една голяма част от хората нямат никакво отношение към този стадий от близката ни история - или не знаят нищо за него, или нямат мнение.
Това единствено част от главните заключения на първата част от национално представително изследване на проучвателен център „ Тренд “, предоставено от Андрей Ковачев – член на Европейския парламент от групата на ЕНП. Изследването е извършено в интервала сред 18 и 26 октомври 2017 година измежду 1005 пълнолетни български жители по метода „ лице в лице “.
Проучването изследва оценките и настройките на българите за социалистическия интервал на страната и прави усещане, че постоянно най-популярният отговор на въпросите е " Не знам/Не мога да преценява ", достигащ внушителните 30 - 50% .
Позитивните и отрицателните асоциации за интервала от Освобождението до 9 септември 1944 година са относително поравно разграничени. От една страна се регистрират натрупвания към подема и развиването (15%), исторически събития като Независимостта (5%), Освобождението (4%), Съединението (3%), само че въпреки това споменът за националните произшествия (8%), двете международни войни (6%) също са част от националния ни спомен за интервала. Прави усещане, че 44% от всички интервюирани не могат да създадат никаква асоциация с този интервал . Това се дължи в някаква степен на по-слаби знания на респондентите за интервала, както и на историческата му отдалеченост.

Общественото раздвояване на оценката за интервала на следосвобожденска България ясно проличава и на въпроса дали това са били положителни или неприятни години за България, като 31% считат, че това са били положителни години, до момента в който 30% са на противоположното мнение. Въпреки това 41% са на мнение, че в интервала от Освобождението до 1944 година България е вървяла във вярната посока. Впечатление прави още веднъж високият дял на хора, които не знаят или не могат да преценяват (43%) .


Поради историческата непосредственост с комунистическия интервал, по-висок % от запитаните съумяват да асоциират с съответни неща годините от 1944 година до 1989 година Тук доминират позитивните оценки най-много свързани със обществените достижения на комунизма – работа за всеки (16%), успокоение (11%), гратис опазване на здравето и обучение (8% / 7%). След това идват отрицателните асоциации като цензура и ограничение на персоналните свободи (5%), репресии (4%), изолираност и възбрана за пътешестване (2%). Тук можем да изразим хипотезата, че болшинството от представителите на най-младите възрастови групи се въздържа да отговори с какво най-общо свързва комунистическия режим, заради обстоятелството, че не са живели в този интервал. Дяловете на отвод да отговорят на въпроса измежду най-възрастните са минимални, което значително образува публичната картина по този въпрос.

Мнозинството от запитаните (52%) са на мнение, че комунистическият режим е правил закононарушения по отношение на хората, до момента в който единствено 17% не споделят това мнение. Цели 31% не могат да преценяват.

Интересни са и отговорите на въпрос към респондентите в кой интервал биха предпочели да живеят – в настоящия, след 10 ноември 1989 година или в този преди измененията.
Обществото е изцяло раздвоено в отговорите на този въпрос, като всяка една от вариантите събира по 41% от отговорите. В разбивката по възраст отчитаме сериозна динамичност. Само под 1/5 от хората сред 18 и 39 година желаят да живеят в интервала преди 10 ноември, до момента в който над 2/3 от хората над 60 години биха предпочели социализма.

Тествано е и отношението към разнообразни исторически персони . Тук се регистрират няколко зависимости: позитивно отношение към фигурите от комунистическия интервал имат преди всичко по-възрастните хора, до момента в който най-младите имат по-скоро негативно отношение към тях. Не се вижда основна динамичност при другите демографски групи, когато се дефинира отношението към персони от интервала след Освобождението до 1944 година
Андрей Луканов и Петър Младенов събират най-вече високи стойности на негативни оценки. Положителното отношение към Желю Желев пък се споделя на практика във всички възрастови групи.
Отново прави усещане, че извънредно висок % от българите или не знаят кои са историческите персони, за които ги питат, или нямат мнение за тях.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР