Българите са на първо място в ЕС по невъзможност да

...
Българите са на първо място в ЕС по невъзможност да
Коментари Харесай

Евростат: Българите са на първо място в ЕС по невъзможност да си отопляват жилищата

Българите са преди всичко в Европейски Съюз по неспособност да си отопляват жилищата, демонстрират данни, оповестени от Евростат. 30,1% от популацията в страната е имало подобен проблем през 2019 година България непроменяемо оглавява класацията от последните години по този индикатор.

Проучването на жилищата в Европа демонстрира, че 26,7% от жителите на Литва имат компликации в поддържането на топли домове. Те са следвани от Кипър (21%), Португалия (18,9%), Гърция (17,9%) и Италия (11,1%). В рамките на изследването на Евростат България е на четвърто място (7,5%) по липса на модерна тоалетна, душ или баня след Румъния (22,4%), Литва (8,7%) и Латвия (7,7%). 11,6% от българите изпитват проблеми с покривния теч, влажните стени и подовете или дограмата, сочат резултатите. 54% от българите се отопляват с дърва и въглища.

" Това място на България е общоприетоо. Още през 2016 година писахме отчет разбор за енергийната беднотия. Стандартно България е преди всичко по дял на хората, които не могат да отопляват домовете си. Една от аргументите, съгласно енергийните експерти, е това, че у нас прекомерно едва е публикувано централното отопление. Чудесно знаем неудовлетвореността на българските жители от Топлофикация, само че за жалост не разбираме какъв брой основна е тази услуга, с цел да можем да повишим броя на хората, които могат да се отопляват съответно. Разбира се, проблемите в топлофикационните сдружения способстват съществено за високото съмнение към тях и за сериозния дял от хората, които се отхвърлят непринудено от услугата ", разяснява в " Нашият ден " по БНР Ваня Григорова, стопански консултант в КТ „ Подкрепа “.

Григорова показа, че персоналният ѝ опит демонстрира, че в пъти е по-евтино да се отопляваш с парно, когато обаче съседите не са се отказали от него. " В противоположен случай то става неефективно. Когато услугата е компрометирана – през формули, които потребителят не схваща, или се постанова да заплаща парно на безсъвестен комшия – тогава тази услуга не е толкоз евтина. "

При използването на Зелената договорка в България делът на енергийнно бедните ще нарасне неведнъж, счита Григорова. Това ще бъде едно от главните ни провокации в идващите няколко години, когато бъдат затворени мините от " Марица-изток ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР