Българите са категорично срещу домашното насилие и 70% от тях

...
Българите са категорично срещу домашното насилие и 70% от тях
Коментари Харесай

14% от българите считат , че домашното насилие е преекспониран проблем

Българите са изрично против домашното принуждение и 70% от тях поддържат законовите промени за по-строги санкции, а 76% смятат, че домашното принуждение е значим публичен проблем.

Това регистрира социологическата организация " Маркет Линкс " в последното си национално изследване. To e финансирано и осъществено взаимно с bTV, като е извършено измежду 1012 индивида над 18 година в страната в интервала 11-18 август 2023 година по методите на директно персонално изявление и онлайн анкета. 

" Понастоящем това е доста висока степен на консенсус. За коя друга тематика можем да имаме единодушието на 70% от българските жители? Това е един от случаите когато цялото общество се сплотява към една цел ", споделя социологът от организацията Добромир Живков пред bTV.

В началото на август казусът с Дебора Михайлова от Стара Загора, чието тяло бе рязано с макетно ножче от обвинявания Георги Георгиев, стана обществено прочут, тъй като правосъдната експертиза бе постановила " лека телесна щета ". На Георгиев в началото не бе повдигнато обвиняване и той бе оставен на независимост. Последва остра социална реакция, организираха се митинги в цялата страна с претенции за заслужено наказване и в отбрана както на Дебора, по този начин и на всички жертви на домашно принуждение. 

Депутатите пък прекъснаха своята лятна почивка, с цел да заседават изключително и да създадат промени в Закона за отбрана от домашно принуждение и в Наказателния кодекс. Така бе въведен и терминът " интимна връзка ", който има за цел да защищава всички пострадали на домашно принуждение, които нямат подписан брак с насилника. 

Проучването на " Маркет Линкс " демонстрира, че едвам 18% от хората са срещу свършеното от народните представители по смяна на законите, но не тъй като са " за " насилието, а тъй като не са уверени, че тези промени ще доведат до стремежи резултат. 11% остават неутрални. 

Според Добромир Живков постоянно 50-60% от обществото е считало, че домашното принуждение е сериозен проблем, а чувствителността се покачва доста при обстановка като тази с Дебора.

" Това е феномен, който следим не просто в този момент, ситуационно обвързван със случаите на домашно принуждение и с измененията в законодателната рамка. Потвърждава се нашият извод отпреди години, че домашното принуждение е припознат съществено проблем в обществото ", уточни Живков.

Според данните, сега 76% от интервюираните споделят, че домашното принуждение е значим публичен проблем, 10% са неутрални, а 14% - че е мощно преекспониран проблем. 58% смятат, че усложнените наказания ще имат възпиращ резултат, 13% са неутрални, а 29% са скептични, че това ще реши казуса.

И още: 61% чакат работата на институциите в тази посока да се усъвършенства, 28% - че те ще си останат неефективни, а останалите 11% нямат мнение.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР