Българите, румънците и хърватите имат най-голям процент славянски гени на

...
Българите, румънците и хърватите имат най-голям процент славянски гени на
Коментари Харесай

Българите, румънците и хърватите имат най-силни славянски гени на Балканите

Българите, румънците и хърватите имат максимален % славянски гени на Балканите – към 50-60 %, до момента в който гърците са с минимален % съществуване на славянски гени – от 4 до 20 %, съгласно научно проучване на ДНК от България, Северна Македония, Сърбия, Румъния, Албания и Гърция, съобщи Танюг.

Според проучване на генетичната история на Балканите през разнообразни столетия, осъществено взаимно от учени от Сърбия, Испания и Съединени американски щати, към 50-60 % от гените на българи, румънци и хървати са със славянски генезис, написа Българска телеграфна агенция. В посока Гърция процентът пада до 4 на 100 навътре в страната и 20 на 100 по островите.

Чрез разбора на антично ДНК от повече от 30 местоположения, проучването отразява генетичните промени в популацията и миграцията на Балканите в продължение на две хилядолетия, написа в проучването. Използвана е ДНК от 140 скелета от интервала от I до X век, както и ДНК на актуалното население на съответните страни. Целта на проучването е да покаже приемствеността на гените от актуалните поданици на балканските страни и „ остарялото балканско “ население още от бронзовата ера.

Изследването удостоверява, че през VI и VII в. е имало всеобща миграция на славяните, която е оставила „ дълбоки генетични следи върху балканските нации “.

Сръбският академик Душан Кецкаревич, част от екипа, провел проучването, отбелязва, че другите езици, вяра и просвета подсказват, че демографските и културни процеси в продължение на две хилядолетия са породили множеството разлики измежду народите на Балканите, макар че генетично са доста близки.

Анализът на актуалния геном демонстрира, че най-голяма генетична непосредственост през днешния ден съществува сред сърбите, хърватите и румънците.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР