Българите работят все по-малко преди да излязат в пенсия. Мъжете,

...
Българите работят все по-малко преди да излязат в пенсия. Мъжете,
Коментари Харесай

Българите работят все по-малко преди да излязат в пенсия

Българите работят все по-малко преди да излязат в пенсия. Мъжете, които през предходната година са излезли в пенсия, са работили приблизително по 33,7 години, демонстрират данни на Националния застрахователен институт. А дамите, които през 2022 година са получили първата си пенсия за стаж и възраст, са работили приблизително по 33,8 години.

Същевременно междинният стаж на хората, които взимат пенсия за стаж и възраст, е много по-голям - за мъже е 36,8 години, а за дамите - 34,2 години. Това демонстрира, че през последните години понижава времето, през което хората фактически работят, преди да излязат в пенсия. За съпоставяне, излезлите през 2019 година в пенсия мъже са работили 34,2 години, а дамите - 33,9 години. Това също е повече от действителния трудов стаж на най-новите пенсионери.

В тези данни влизат действителните години, през които хората са работили. Същевременно за тези, които се трудят в изискванията на първа и второкласен труд за по-малко години действителна работа получават повече години приет застрахователен стаж. При пенсиониране осигурителният стаж се трансформира, като три години от първа категория или четири години от второкласен се зачитат за пет години стаж от трета категория.

Хората работят все по-малко преди пенсионирането си на фона на годишно повдигане на изискваните стаж и възраст, с цел да получи човек пенсия. Причините за това са опцията хората да купят застрахователен стаж, в случай че не им доближават до 5 години за пенсиониране, както и другите благоприятни условия за пенсиониране при по-малък стаж.

През 2022 година мъжете са придобивали право на пенсия за стаж и възраст при навършени 64 години и 5 месеца и съществуване на 39 години и 2 месеца застрахователен стаж, а за дамите са претендирали възраст от 61 години и 10 месеца и 36 години и 2 месеца застрахователен стаж. За актуалната 2023 година възрастта за пенсиониране на мъжете е нараснала с един месеца, а за дамите с два месеца, а нужният стаж е вдигнат и за дамите и за мъжете с два месеца. Същевременно военни, служители на реда, пожарникари, балерини и миньори имат право да излязат по-рано в пенсия. Много хора излизат в пенсия и без да имат нужния цялостен стаж. Кодексът за обществено обезпечаване дава опция на хората, които нямат цялостен стаж, да излязат в пенсия, в случай че имат не по-малко от 15 години автентичен застрахователен стаж, като през предходната година се изискваше да са навършили 66 години и 10 месеца, а през актуалната година би трябвало да са навършили 67 години. Размерът на пенсията при повърхностен застрахователен стаж не може да бъде по-нисък от 85 на 100 от минималната пенсия за стаж и възраст. Това значи, че след покачването от 1 юли, сега тази пенсия не може да е по-малка от 444,58 лева.

Жените получават пенсиите си приблизително 6 години по-дълго време от мъжете, демонстрират данни на Национален осигурителен институт. Средната дълготрайност на приемане на персоналните пенсии за застрахователен стаж и възраст е 23,3 години, като дамите взимат пенсията си приблизително по 26,4 години, а мъжете - 20,1 години. Хората, които са работили в изискванията на първа и второкласен труд, взимат пенсиите си по-дълго време от тези с най-масовата трета категория труд, тъй като се пенсионират по-млади.

Жените взимат пенсиите си по-дълго време, само че сумите, които получават, са по-малки. Средният размер на главната пенсия за стаж и възраст през предходната година е бил 592,53 лева Като междинната пенсия на мъжете е била 708,30 лева, а за дамите - 523,80 лева Оказва се, че главната пенсия за стаж и възраст на мъжете е била със 184 лева по-висока от тази на дамите.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР