Българите пушат най-много, показа анализ.Граждански организации, членуващи в Коалицията за

...
Българите пушат най-много, показа анализ.Граждански организации, членуващи в Коалицията за
Коментари Харесай

Д-р Гергана Гешанова: България е на първо място в Европа по тютюнопушене

Българите пушат най-вече, сподели разбор.

Граждански организации, членуващи в Коалицията за живот без тютюнев пушек и членове и симпатизанти на “България без пушек ” се заеха с гражданска задача за ангажиране на политическите сили с проблемите, провокирани от използването на тютюневи и свързани с тях произведения в България, предава.

В разнообразни европейски изследвания се сочат данни от 35% до 41% за българите, които използват тютюневи произведения. При всички данни обаче, България е преди всичко в Европа по тютюнопушене, сподели в предаването „ Ритъмът на столицата “ доктор Гергана Гешанова – ръководител на Коалиция за живот без тютюнев пушек.

„ Наскоро се конкурирахме с Гърция. Те бяха първи, ние втори. От много време сме преди всичко твърдо. Установява се, че почти половината от мъжете ни и 1/3 от дамите ни използват тютюневи произведения. Голям подтик има при пушенето при младежите, изключително при девойките. 15-16-годишните девойки също са на първите места в Европа, което за мен е доста тъжно, тъй като това са младежи, които в този момент оформят своя организъм, своето отношение към живота и полезностите в него “, добави доктор Гешанова.

По думите й, междинният % в Европейския съюз на пушачите е 25-26%.

„ Има страни като Скандинавските с по 7-8%, Англия – 12%, Ирландия – 9%. Хората вървят към понижаване. Целта на всички е да се понижи тютюнопушенето. Европейски Съюз предлага до 2040 година да се понижат пушачите до 5%. С други думи да се пуши в пандизите, в специфични клиники, а не да се пуши всеобщо “, сподели доктор Гергана Гешанова.

По думите й, един от най-ефективните способи за отричане от тютюнопушенето е повдигането на цените на тютюневите произведения.

Какви са пътищата за превъзмогването на сериозните проблеми, свързани с тютюневата взаимозависимост можете да чуете в изявлението на Данаил Конов с доктор Гергана Гешанова.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР