Българите продължават да водят негативната статистика на Европа свързана с

...
Българите продължават да водят негативната статистика на Европа свързана с
Коментари Харесай

Всеки четвърти българин застрашен от инсулт

Българите не престават да водят отрицателната статистика на Европа обвързвана с инсулта както по брой случаи на 100 хиляди души, по този начин и по смъртност. Тревожен е възходящият брой инсулти в страната, както и все по-намаляващата възрастова граница - интернационална наклонност, която мощно визира и нашата страна. По последни калкулации всеки четвърти е заплашен от инсулт у нас, а мозъчно-съдовите произшествия през 2021 година са регистрирани приблизително на всеки 12 минути в страната. Това сочат данни на Асоциацията за инсулт и афазия.

Европейската организация за инсулт ESO дефинира 9-ти май тази година за европейски ден на осведоменост за инсулта. На остарелия континент с тази дата се отбелязва и годишнината от приемането на Европейския проект за битка с инсулта с небосвод до 2030 година По самодейност на Асоциацията за инсулт и афазия, Министерството на здравеопазването на България одобри с декларация този проект и в последните две години се създава народен стратегически документ.

Темата на тазгодишната европейска акция " Живот след инсулт " е израз на напъните на ангажираните с казуса - обществото да схване разнообразни гледни точки към комплицираните проблеми по какъв начин да бъде обезпечен първокласен живот на претърпелите инсулт.

Инициативата на Асоциацията за инсулт и афазия се осъществя в страната със съдействието на повече от 100 общини, разположени във всички 28 области. Всяка от общините способства за повишение информираността за предварителна защита на инсулта и за опциите за потребление на предоставяните от тях общински и обществени услуги във връзка със болестта. Националната акция сплотява напъните на Асоциацията за инсулт и афазия с тези на съсловните лекарски организации в страната, болнични и рехабилитационни центрове, Българският червен кръст, редица бизнес организации и изявени персони.

В рамките на акцията, до края на май тази година, за пациенти, прекарали инсулт, са организирани изцяло безвъзмездни профилактични прегледи на редица места в цялата страна. С цел първична и вторична профилактика, Столична община посредством Метрополитен ЕАД ще популяризира видеоклип със признаците на инсулта във всички метростанции. Доброволци на Български червен кръст ще раздават осведомителни материали за самокритика на риска от инсулт в София и във Велико Търново. Предвидени са редица културни и осведомителни събития, сред които и групи за взаимопомощ за прекаралите инсулт за всяка от областите в България.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР