Българите подкрепят интеграцията в ЕС на страните от Западните Балкани

...
Българите подкрепят интеграцията в ЕС на страните от Западните Балкани
Коментари Харесай

61% от българите искат Западните Балкани в ЕС

Българите поддържат интеграцията в Европейски Съюз на страните от Западните Балкани и считат, че страната ни има интерес те да станат част от европейското семейство, демонстрира настоящо социологическо изследване на " Тренд ". 61% от българите поддържат приемането на страните от Западните Балкани в Европейския съюз. Само 16% са тези, които са на противоположното мнение. Близо една четвърт остават тези, които не знаят или не могат да преценяват.

Българите осмислят като народен интерес европейската интеграция на Западните Балкани. Половината от интервюираните са на мнение, че България има интерес от приемането на Западните Балкани в Европейския съюз, а единствено 18% са на противоположното мнение. Сходни са и дяловете (52%) на тези, които считат, че приемането на страните от района ще се отрази позитивно на България.

Европейската вероятност на Западните Балкани за идващото десетилетие наподобява оптимистична през погледа на българите. 43% са на мнение, че страните от района ще бъдат признати в Европейски Съюз в идващите 10 години, а 18% са на противоположното мнение. Логично, на този въпрос, делът на тези, които не знаят или не могат да преценяват се покачва до 39%.

Агенцията е тествала и настоящите политически настройки измежду популацията. Не се вижда динамичност спрямо предните месеци.

На въпроса " Ако през днешния ден се проведат парламентарни избори, Вие персонално за коя партия/коалиция бихте дали своят вот " със импровизиран отговор 22,8 на 100 от респондентите са показали ГЕРБ, 19,1 Българска социалистическа партия, а 6,4 - Движение за права и свободи (виж таблицата най-горе). Обединените патриоти събират 5,3% от отговорите. " Под чертата " от 4% са Демократична България, Воля и реформаторският блок. Авторите на проучването прецизират, че отговорите на Обединени патриоти и Демократична България (2,3%) са общ брой от спонтанните отговори за коалициите и на обособените обединения в тях.

Личен рейтинг: Мая Манолова на върха

През месец май българският омбудсман събира най-голям дял на позитивни оценки за своята работа. Положителната оценка за работата на Мая Манолова достига през този месец до 66%. Президентът се подрежда незабавно по-късно с 63% позитивна оценка за работата си. Лек растеж по отношение на последното изследване за оценката на работата на институции на проучвателен център „ Тренд " бележат силовите структури – полицията и прокуратурата означават повишаване с 5%. Обяснението за сходна динамичност най-вероятно се дължи на ареста на кмета на столичния регион „ Младост ".

Проучването е осъществено от проучвателен център " Тренд " по поръчка на вестник " 24 часа " и е представително за пълнолетното население на страната. Теренът на проучването е извършен сред 2 и 10 май 2018 година измежду 1009 пълнолетни български жители по метода " лице в лице ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР