Българите подават два пъти по-рядко жалба от останалите граждани на

...
Българите подават два пъти по-рядко жалба от останалите граждани на
Коментари Харесай

Българите двойно по-рядко от европейците се жалят от пътнически проблеми

Българите подават два пъти по-рядко тъжба от останалите жители на Европейски Съюз, в случай че при пътешестване с публични транспорти срещнат неправда. Това демонстрират данни от изследване, показано от Европейската комисия в понеделник, което също по този начин сочи, че по-малко от половината европейци знаят пътническите си права и се възползват от тях.

Едва 12 на 100 от българите и 23 от останалите в Европейски Съюз са подали публична тъжба, откакто са имали съществени неприятности при пътешестване. Пътниците не всеки път знаят към кого да се извърнат и какво да създадат, с цел да употребяват правата. Най-често, когато подават тъжби, европейците се обръщат напряко към превозвача, сочат данните.

Данните от изследването демонстрират още, че едвам 43 на 100 от жителите на Европейски Съюз, пътували със аероплан, трен, рейс или ферибот през последните 12 месеца, знаят, че разполагат със специфични права.

Проучването демонстрира, че добре осведомените от превозвача за правата си преди пътуването пасажери са 40 на 100 при въздушните транспорти, 29 на 100 при пътуващите с транспортен съд, 26 на 100 при взелите трен и 26 на 100 при пътувалите с рейс. Делът на пасажерите, подали тъжба, е 37 на 100 при въздушните транспорти, 26 на 100 при автобусните, 24 на 100 при железопътните и 18 на 100 при пътувалите с транспортен съд.

Общо 72 на 100 от пасажерите, изправени пред проблеми, не са подавали тъжба, тъй като намират това за неефикасно (45 на сто) или тъй като компенсациите не си костват усилието (25 на сто). При пасажерите, срещнали проблем при пътешестване със аероплан в последните 12 месеца, 53 на 100 показват, че самолетната компания се е отзовала по някакъв метод, без значение дали пасажерите са подали тъжба. Едва 43 на 100 от хората, пътували с трен и 38 на 100 от пътувалите с рейс или транспортен съд, показват, че са получили подпомагане от превозвачите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР