Българите от Босилеград организират втори екопротест заради замърсяването на река

...
Българите от Босилеград организират втори екопротест заради замърсяването на река
Коментари Харесай

Българи от Босилеград на втори протест заради замърсяването на р. Драговищица

Българите от Босилеград провеждат втори екопротест поради замърсяването на река Драговищица от флотациите на рудници наоколо. Реката се влива в Струма и опасенията са, че екокатастрофата може да мине през границата и да стигне чак до Кюстендилска област.
" Вече 2-3 година от началото на действието на флотацията, реката получава бяло-сив цвят, домашните животни отбягват водата, това е знак, че реката е замърсена”, описа в изявление за bTV един от уредниците на митинга – Ботьо Христов от „ Еко-био правда”.
Друг от деятелите уточни, че балканската пъстърва, присъща за Драговищица, е намаляла доста, а в региона на мината във водата няма живи същества.
В същото време сръбските институции настояват, че проблеми няма, като въпреки всичко поради недоволството ще бъде проведена трансгранична кръгла маса по тематиката. Организаторите на митинга приканиха в Босилеград да вървят освен медиите, само че и българските институции.
Министърът на околната среда и водите Нено Димов акцентира, че все още замърсяване на българска територия не е установено, само че това " не значи, че няма някой ден да пристигна до нас. "
Затова и тече връзка със сръбските управляващи, а и благодарение на евродепутата Ангел Джамбазки тематиката ще се сложи и на идните диалози сред Белград и Европейски Съюз. Според Димов казусът може да се реши с построяването на пречиствателни уреди.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР