Българите обичат най-много парите в брой спрямо останалите жители на

...
Българите обичат най-много парите в брой спрямо останалите жители на
Коментари Харесай

Европейската централна банка: Българите най-много обичат да пипкат парите

Българите обичат най-вече парите в брой по отношение на останалите поданици на Европейски Съюз. Нямаме доста пари, само че избираме действително да ги държим в ръка, вместо да стоят по сметка и да плащаме с банкова карта, излиза наяве от данните на Европейската централна банка, предава Дир.бг.

В България парите в обращение са на стойност 8,79 милиарда евро в края на 2019 година, оповестиха от ЕЦБ. Това са 14% от Брутният вътрешен продукт на страната като по този индикатор сме преди всичко в Европейски Съюз. На второ място е Унгария, където парите в брой са 13% от Брутният вътрешен продукт, а за еврозоната банкнотите и монетите са 10,3% от Брутният вътрешен продукт.

В България има 6,2 млн. дебитни карти и още 1,24 млн. кредитни. На човек от популацията се падат приблизително по 1,1 банкови карти, като някой имат по 4-5 карти, а други нямат нито една. По този индикатор не се разграничаваме от останалите поданици на Европейски Съюз. Но направените заплащания с карта у нас са единствено 28,8 на човек от популацията за година, което ни подрежда на последно място в Европейски Съюз. Най-близо до нас са Румъния с 43,4 заплащания с карта на човек за година и Италия с 61,1 заплащания. Отличниците по този индикатор в Европа са Дания (386 заплащания с карта на човек годишно), Англия (369) и Швеция (360).

По отношение на сумите, които плащаме с банкови карти, няма огромна разлика по отношение на другите страни от Европейски Съюз. У нас междинната сума, плащана с карта е 31 евро, а общо за Европейски Съюз е 40 евро. Но общата сума, която плащаме с банкови карти е към 900 евро на човек за година, което ни подрежда на последно място в Европейски Съюз. Със всяка банкова карта у нас са направени единствено 17 заплащания за година, което още веднъж ни подрежда на последно място.

Желанието да държим пари в брой проличава и от броя на банкоматите, които у нас са 808 на 1 млн. души от популацията. Повече банкомати по отношение на популацията има единствено в Австрия, Португалия, Унгария, Германия, Естония, Люксембург и Италия.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР