Българите не са първи, втори, трети или пети, а последни

...
Българите не са първи, втори, трети или пети, а последни
Коментари Харесай

Българите заделят най-малко в ЕС за книги, най-много са четящите хора във Финландия

Българите не са първи, втори, трети или пети, а последни в Европейски Съюз по разноски за книги и вестници. Страната ни дели нежеланото последно място с Гърция, демонстрират данните на Евростат, оповестени през днешния ден във връзка Световния ден на книгата и авторските права.

Те са формирани на база разноските на семействата за книги и вестници през 2016 година За такива европейските жители са похарчили над 90 милиарда евро (1.1% от разноските им). Средно на човек се падат по към 200 евро годишно.

Най-много книги се купуват в Словакия, а минимум - в България и Гърция.

В Словакия делът за книги е бил 2.1% от общите разноски. На второ място е Германия с 1.6%, а на трето - Полша (1.4%). В България и Гърция процентът е по 0.6. Преди нас са Чехия, Испания и Малта - по 0.7%.

Заделяното за книги и вестници понижава. През 1995 година делът на този разход е бил 1.8% от общия за фамилията.

Европейците прекарват приблизително сред 2 и 13 минути дневно в четене , демонстрира още европейската статистика. Данните са основани на проучване, извършено сред 2008 и 2015 година в 15 европейски страни измежду население на възраст сред 20 и 74 години. България не е включена.

Средно 2 минути на човек дневно е времето във Франция, 5 - в Италия, Австрия и Румъния. Тук №1 е Естония с 13 минути, следват Финландия и Полша с по 12 мин. В Унгария те са 10.

Най-голям е делът на запалените читатели,  за които четенето е главно наслаждение и занятие, във Финландия и Полша. 16.8% от финландците дефинират четенето като съществена активност. Същото е годно за 16.4% от поляците, 15% от естонците. По брой часове, прекарани над книгите, гърците се показват доста по-добре с техните 11.9%. Толкова има и Люксембург.

Най-малко буйни фенове на книгите има във Франция (2.6%), Румъния (6.2%), Австрия (7.2%) и Белгия (7.9%).

Цитираните данни са от 2010 година и те не включват информация за България.

Редовните читатели прекарват повече от час в четене. Във Франция времето е час и 1 минута, в Унгария - час и 37 минути.

Във всички страни делът на четящите дами е по-голям от този на четящите мъже.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР