Българите не инвестират парите си, масово не спестяват и не

...
Българите не инвестират парите си, масово не спестяват и не
Коментари Харесай

Масово българите нито спестяват, нито инвестират

Българите не влагат парите си, всеобщо не икономисват и не мислят дълготрайно за възстановяване на стандарта си на живот. Така за следващ път се показва ниската им финансова просвета – този път в последното изследване на социологическата организация „ Тренд “ по поръчка на Finance Academy.

Резултатите демонстрират, че цели 90% от българите не влагат парите си, до момента в който едвам 7% го вършат. Това отрежда България на едно от последните места в рамките на Европейския съюз.

Анкетата демонстрира също по този начин, че цели 73% не икономисват, а хората, които съумяват да заделят пари, са към една пета от популацията.

 Спестявания

84% от българите разчитат единствено на приходи от заплата или пенсия.

Близо една трета от българите правят оценка персоналния си стандарт на живот като по-скоро невисок, а малко над половината българи го дефинират като междинен. Очакванията на близо 40% от същите са качеството на живота им да остане неизменен, до момента в който към една трета предвиждат той да се усъвършенства.



Българите към момента остават скептични по отношение на онлайн банкирането и цели 55% споделят, че не го употребяват, а две трети отхвърлят да употребяват напълно цифрови пари вместо кеш.

Проучването сочи, че единствено 7% от интервюираните имат вяра, че повишение на налозите ще увеличи качеството им на живот, до момента в който цели 73% не виждат връзка сред повишението на налозите и на стандарта на живот.

Новото изследване на „ Тренд “ затвърждава ниската финансова просвета на българите. Само преди няколко месеца годишното изследване на Евробарометър сподели, че българите всеобщо не разполагат с пари за „ черни дни “, като с това картината в България много се разграничава от средноевропейската.
Масово българите нямат спестявания „ за черни дни “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР