Българите купуват все повече имитиращи продукти. Това посочват като тенденция

...
Българите купуват все повече имитиращи продукти. Това посочват като тенденция
Коментари Харесай

Бедност: Българинът купува все повече имитиращи продукти

Българите купуват от ден на ден имитиращи артикули. Това показват като наклонност от Асоциация " Активни потребилите ". 

Д-р Сергей Иванов от " Активни консуматори " съобщи в студиото на " България заран ", че главната причина е финансова, само че има и друго - някои хора не са наясно какво са имитиращи артикули и какви са рисковете за здравето от тях. 

" Имитиращ артикул значи млечен артикул, в който са вложени растителни мазнини. Произвеждаме си ги у нас, за жалост. Има друга машинация - продават се млечни артикули, където водата е доста по-голямо количество. В момента главният проблем са преоводнените артикули ", сподели гостът на Bulgaria ON AIR.

Има случаи, в които производителите си " признават ", изписвайки на етикета нарасналото водно наличие. Но има голямо многообразие от имитиращи артикули, които се продават неопаковани. Трябва да бъдат обозначени тези с растителни мазнини, а потребителят да чете самостоятелно етикетите, стана ясно още от думите на доктор Иванов.

" Няма условие преоводнените артикули да се оферират на обособен щанд. Големият проблем е, че 90% от оводнените сирена не са обозначени вярно. На тях не написа, че това е сирене с нараснало водно наличие ", посочи той.

При консумация на артикули с повече вода може да си докараме микробиологични проблеми, защото в тях се развиват патогенни бактерии. Някои от тях може да бъдат животозастрашаващи, предизвести представителят на " Активни консуматори ".

" В момента цените на такива артикули са над 10-12 лева Когато си купувате сирене под 14 лева за кг, би трябвало да знаете, че то е преоводнено. Хората ги купуват, тъй като са евтини - това е единствената причина. Българинът прави доста взаимни отстъпки с качеството, сега наклонността се задълбочава. Нараства броят на хората, които употребяват некачествени артикули. По-правилната политика е производителите да понижат грамажа ", изясни доктор Иванов.

А най-хубавите млечни артикули употребяват в Дания и Германия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР