Българите, които през предстоящите дни искат да се евакуират от

...
Българите, които през предстоящите дни искат да се евакуират от
Коментари Харесай

Генчовска с важна информация за българите, които искат да се евакуират от Украйна

Българите, които през идните дни желаят да се изтеглят от Украйна, могат да разчитат на Ситуационния център, сподели тази нощ в Дуранкулак министърът на външните работи Теодора Генчовска.

Тя напомни, че поради актуалната конюнктура в тази страна бе преценено, че екипите на задачата ни в Киев и на генералното консулство в Одеса би трябвало да бъдат изтеглени.

Ситуационният център е непрекъснато настоящ, има основана организация - мобилни приложения, интерактивни карти и всички български жители, които желаят да бъдат евакуирани от Украйна, могат да осъществят директна връзка с него, изясни министърът. Така тяхното местонахождение ще бъде локализирано и дружно със службите на страни сътрудници и съдружници ще координираме напъните по изтеглянето им, добави Генчовска.

Тя заяви още, че през днешния ден благодарение на турските управляващи, с трен са извозени българи от Киев и Харков.

В Дуранкулак министър Генчовска ще посрещне рейсове с евакуираните български жители от Киев. Очаква се да дойдат и коли на задачата ни в Киев. Министърът посочи, че евакуираните са към 190 души. Основната част от тях са българи, само че има и украинци, германци, жители на Северна Македония, арменци.

Генчовска добави, че със съдействието на регионалната администрация във Варна настаняването и изхранването на идващите е обезпечено. Те ще могат да разчитат и на транспорт, в случай че имат потребност. Министърът изрази признателност към службите за сигурност на България и изключително на Военното разузнаване, съдействали за евакуацията на хората от Киев.

Областният шеф на Варна Благомир Коцев добави, че през днешния ден денем доброволчески организации и БЧК във Варна ще дават запаси, които ще бъдат разпределени сред базите, приемащи бежанци в цялата област.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР