Българите, които живеят в Република Северна Македония, биха могли да

...
Българите, които живеят в Република Северна Македония, биха могли да
Коментари Харесай

Петър Колев: Езикът на омразата е ежедневният живот на българите в РС Македония

Българите, които живеят в Република Северна Македония, биха могли да бъдат потребни в разговора София-Скопие със свои оферти. Това съобщи пред Петър Колев, водач на Граждански либерален съюз в Република Северна Македония - партия, основана от българите в РСМ.

Колев съобщи, че езикът на омразата, който българското общество го чете от медиите, е ежедневният живот на българите там. " С нашите градивни и диалогични оферти може да намерим лостове да решим този проблем ", сподели Колев.

Един явен сигнал би бил, в случай че РСМ стартира да третира наедно жителите на страната, които се самоопределят като българи. Сега не е по този начин, сподели водачът на Граждански либерален съюз.

" В конституцията на РСМ са изброени народите, които живеят в републиката. Българският народ и българите не участват в македонската конституция. Тъй като българите не са част от изброените, не може да има арбитър българин, или прокурор българин, нито човек, който да работи в армията като професионален боец. Това е едно от главните нарушавания на човешките права в посока на правото на работа и кариера ", посочи Петър Колев.

Няма по какъв начин да се съглася с изказванията на премиера Заев, че човешките права на всички в РСМ се почитат. За българите е извънредно значимо историческите въпроси да бъдат изчистени, тъй като те са причина за основаване на така наречен език на омразата. Различното пояснение на историческото минало доста постоянно провокира този език на омразата, сподели още Колев.

Той е за договаряния на РСМ с Европейски Съюз, само че счита, че това няма по какъв начин да стане, в случай че продължава този език на омразата и в случай че не престават да се репресират и дискриминират хората с българско съзнание.

Петър Колев съобщи още, че Граждански либерален съюз цели да се опита повлияе на политическите и публични процеси, които текат в РСМ и изключително в посока, която се отнася за присъединяване на българите в обществено-политическия живот.

Партията към този момент организира срещи с българския президент и външния министър и ще търси разговор с сътрудниците от българските политически партии, които са показани в Народно събрание.

" Няма по какъв начин да не отбележа, че българският президент е първият български общественик, който реши, че най-добронамерено и откровено би трябвало да чуе мнението за връзките София-Скопие и от българите, които живеят в РСМ ", сподели Колев.

Той не скри разочарованието си, че през последните 30-тина години гласът на българите в РСМ доста рядко се чуваше в София.

" Ако нашите сънародници албанци имат отворени порти за диалог и разговор със своите сънародници в Албания, в случай че нашите съграждани от сръбската общественост имат отворени порти в Белгрд, за жалост няма по какъв начин да не установявам, че за тези 20- 30 години, сякаш липсва този разговор сред българите, които оживеят в РСМ и формалните управляващи в София ", сподели Колев.

Той добави, че българите в РСМ чакат промени в конституцията, промени в законите, само че и едно демократично броене на популацията, в което против нито един жител няма да има репресии, в случай че един жител се самоопредели като българин.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР