Българите излизат на урните в неделя за трети път тази

...
Българите излизат на урните в неделя за трети път тази
Коментари Харесай

AFP с репортаж за българските избори, с включени интервюта с Кирил Петков и Асен Василев

Българите излизат на урните в неделя за трети път тази година, до момента в който членката на Европейски Съюз с най-нисък % на имунизиране в блока се бори с най-смъртоносната вълна от ковид до момента. Това написа организация „ Франс прес “ по отношение на идните избори у нас.

Двата неубедителни парламентарни вота до момента сложиха България - ръководена дълго време от консервативния министър председател Бойко Борисов - в политическа главоблъсканица, до момента в който пандемията претрупва лечебните заведения.

" Две съществени пандемии "

По време на предизборната акция политическите партии се въздържаха да поддържат по-строги ограничения за затваряне от боязън да не се стигне до отпор от страна на гласоподавателите.

Имаше яд, когато второто краткотрайно държавно управление, настоящо от април, направи предишния месец наложително имунизирането, преболедуването или тестването, с цел да посещаваш заведения за хранене и културни и спортни обекти. Този ход не съумя да увеличи доста броя на имунизираните, защото тайните теории и неналичието на доверие в органите на властта ускориха настроенията против имунизациите, разяснява организацията.

Междувременно политиците, които се пробват да предложат опция след съвсем непрекъснатото 10-годишно ръководство на Борисов, се концентрираха върху диалози за корупцията.

България " страда от две тежки пандемии - едната е COVID-19, а другата е корупцията ", съобщи анализаторът Даниел Смилов.

Масовите антикорупционни митинги през предходната година и разкритията на краткотрайната администрация за хипотетични злоупотреби с пари на данъкоплатците в предишното костваха поддръжката за трикратния министър председател Борисов. Въпреки че прогнозите са, че неговата партия ГЕРБ въпреки всичко ще събере най-вече гласове в неделя, тя надали ще откри сътрудници за ръководство, както към този момент се случи през април.
 Медиците в България - в битка до финален мирис с COVID-19, само че и с митинги против системата Медиците в България - в битка до финален мирис с COVID-19, само че и с митинги против системата
Според данни на Българския лекарски съюз осем от 10 приключили медицина напущат България, с цел да търсят по-добре платена кариера в За...

Интервюта с Кирил Петков и Асен Василев

Дуото от някогашни предприемачи, приключили Харвард, разчита, че ще остане най-малко на второ място и ще успее да сплоти анти-Борисов партиите след вота в страната, считана за най-податливата на подкупи членка на Европейски Съюз. В репортажа са включени и електорални настройки, основани на социологически изследвания.

" Казваме това, което в действителност мислим, и вършим това, което споделяме, толкоз е просто ", сподели Асен Василев, който беше краткотраен министър на финансите, в изявление за Агенция Франс Прес тази седмица.

Неговият сътрудник Кирил Петков, който беше краткотраен министър на стопанската система, съобщи, че е " витално значимо " страната още веднъж да има определено държавно управление.

Анализаторите настояват, че настъплението на здравната рецесия евентуално ще подтикне партиите да реализират някакво съглашение, за разлика от изборите през април и юли.
 Агенция Франс прес: Протестиращите в България молят Европа за помощ Агенция Франс прес: Протестиращите в България молят Европа за помощ
Хиляди българи още веднъж са по улиците в центъра на София, отбелязвайки три седмици митинги с апел за оставка на консервативното правит...

Президентски избор

Първият тур на президентския избор ще се организира дружно с парламентарните избори в неделя.

Според прогнозите досегашният президент, подкрепян от социалистите, Румен Радев - гневен критик на Борисов - ще бъде явен любимец за втори петгодишен мандат, макар че анализаторите чакат балотаж.

На втория тур на 21 ноември Радев - някогашен водач на изтребител и пълководец на военновъздушните сили - се чака да се изправи против ректора на Софийския университет Анастас Герджиков, подкрепян от ГЕРБ.

Превод: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР