Българите избират сезонна работа Все по-малко е търсенето и предлагането

...
Българите избират сезонна работа Все по-малко е търсенето и предлагането
Коментари Харесай

За шест години бране на ягоди в Италия си купуваш две къщи

Българите избират сезонна работа

Все по-малко е търсенето и предлагането на сезонна работа в земеделието отвън България. Основно се търсят хора за бране на плодове и зеленчуци през лятото.

Към момента се набират искащи за бране на ягоди във Франция, заяви Нова.

Христина Найденова и фамилията ѝ работят като сезонни служащи в Италия от шест години. Берат грозде от август до декември, а през останалото време се грижат за лозята.

„ Първоначално сестра ми отиде и по-късно ни изтегли и нас, с цел да работим. Отидохме, тъй като в България няма работа за младите ”, счита тя.

В Италия им е подсигурена квартира с ток и вода. Работи се седем часа дневно. В събота си на работа в случай че желаеш, в неделя - наложително почиваш.

„ Сутринта в 6:30 ч. ни взима бус за работа. На обяд, когато създадем седем часа, се прибираме. След това не работим, тъй като е доста топло в шатрите ”, изясни Христина.  

Според данните на европейския портал за професионална подвижност се търсят служащи главно за Франция в областта на лозарството, на зеленчукопроизводството и плодовете.

В момента за работа на Христина в лозарския бранш в Италия се заплаща по 70 евро дневно, в случай че работи и в събота, дават 10 евро от горната страна. За шест години като сезонен служащ съумяла и да спести и си купила две къщи.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР