Българите, хърватите, торбешите, египтяните, австрийците, румънците може да бъдат включени

...
Българите, хърватите, торбешите, египтяните, австрийците, румънците може да бъдат включени
Коментари Харесай

Заев обяви кога българите ще бъдат включени в Конституцията на Северна Македония

Българите, хърватите, торбешите, египтяните, австрийците, румънците може да бъдат включени в Конституцията в бъдеще. Правителството на Република Северна Македония възнамерява да отвори Конституцията преди влизането в Европейски Съюз, не преди преброяването, само че има доста години до тогава. Това заяви министър председателят на страната Зоран Заев, откакто външният министър Буяр Османи сподели, че в случай че е належащо, ще се промени и Конституцията, с цел да бъдат включени и българите в нейния увод, оповестяват македонските уеб сайтове " Фактор " и " Сакам да кажам ".

Премиерът уточни като образец Хърватия, която присъединила по-малките общности в Конституцията си, преди да влезе в Европейски Съюз. " Ние сме отворено общество, европейска страна и ще следваме образеца на европейските страни ", сподели Заев, представен от Българска телеграфна агенция.

В преамбюла на Конституцията на Република Северна Македония са упоменати " македонският народ, както и жителите, които живеят в нейните граници, които са част от албанския народ, турския народ, влашкия народ, сръбския народ, ромския народ, бошнячкия народ и другите ". За смяна на Конституцията обаче е належащо болшинство от две трети в Народното събрание.

В изявление за сръбската телевизия Ен 1 Заев изрази убеденост, че Балканите към този момент не са буре с барут, а са европейски Балкани, където се строят мостове на съдействие и се намират решения посредством разговор и диалог. Той показва, че не е добре Косово и Албания да се обединят, само че общото бъдеще на всички страни в района е в Европейски Съюз.

На въпроса за автокефалност на Македонската православна черква /МПЦ/ и може ли това да повлияе на връзките със Сърбия Заев удостовери, че е изискал от Вселенския патриарх самостоятелност на МПЦ.

Заев сподели още, че македонският народ изпитва огромно почитание към прилежащите страни и тяхното управление, добавя сръбският вестник " Новости ". " Сръбският и македонският народ постоянно са били огромни другари и братя, множеството са православни християни, имаме чудесно съдействие. В предишното имахме някои драми, които станаха при смяната на властта през 2017 година, тъй като в нашата страна течеше развой на всеобщо подслушване на хора ", сподели Заев. Той добави, че незабавно щом е поел премиерския пост, е решил казуса със /сръбския президент Александър/ Вучич и от този момент имат съдействие, което непрекъснато се развива.

Заев добави и че преди няколко месеца в Република Северна Македония са взели решение още веднъж да върнат сръбския език като избираем предмет от трети до шести клас и изрази подготвеност да направи това и в горните класове.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР