Българите гледат по-оптимистично на икономиката, това показва изследване на Галъп

...
Българите гледат по-оптимистично на икономиката, това показва изследване на Галъп
Коментари Харесай

Българите с надежда в икономиката, но без доверие във властта

Българите гледат по-оптимистично на стопанската система, това демонстрира проучване на " Галъп интернешънъл " извършено в средата юли измежду близо 800 души.

Все отново настройките на българите остават отрицателни, само че имат растеж спрямо миналите години. Индексът на упованията за материалното състояние на българите е в една от най-високите си точки.

Според социологическата организация това се дължи на обективните стопански процеси и на политическата предвидимост.

Индексът се пресмята въз основата на отговорите на въпроса " Какво очаквате да бъде материалното състояние на Вашето семейство през идващите 12 месеца? ", а вероятните стойности са от +1 до -1.

В последните години показателят е достигал една от най-високите си точки в зрялата фаза на първия мандат на Борисов (-0.21). Дъното на този показател за последните години пък е в края на първия мандат на Борисов (-0.87). Нестабилността след рухването на кабинета " Орешарски " води и до по-ниски стойности на показателя, само че с началото на втория мандат " Борисов " идва и последователно възобновяване, с цел да се стигне до днешната стойност от (-0.12).

Типично за българите, упованията са по-скоро към повишение на цените.

Има спад в отрицателните упования към стопанската система. От 47% преди две години, на фона на 28% в този момент, които чакат утежняване на общото икономическо състояние в страната. Спадат и упованията за безработица - единствено 26% считат, че тя ще се увеличи.

За сметка на това българите още веднъж губят доверие във властта. Възходящата наклонност за доверие стопира, откакто няколко месеца на позитивна инерция.

Парламентът въпреки всичко остава със относително по-високи равнища на доверие по отношение на предходни години, въпреки по традиция недоверието да доминира.

Доверието в държавното управление е 32%, недоверието е 59%. Месец по-рано доверието беше по-високо.

Традиционният заем на доверие за началото на всеки нов мандат отстъпва място на рутинната по-отрицателна картина на настройките.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР