Българите, блокирани почти шест дни на гръцкия остров Самотраки, се

...
Българите, блокирани почти шест дни на гръцкия остров Самотраки, се
Коментари Харесай

Българин, бедствал на Самотраки: Бяхме като имигранти– спяхме по кафета и палатки

Българите, блокирани съвсем шест дни на гръцкия остров Самотраки, се прибраха у нас. Последните часове от блокадата на острова бяха белязани от напрежение и експанзия сред стотиците туристи.

За сериозната обстановка описа пред bTV един от пострадалите - Димитър Чоканов от Варна.

„ Бяхме възнамерявали да си тръгнем в понеделник. В неделя разбрахме, че фериботът е строшен и че подхващат някакви ограничения за различен. На другия ден ни споделиха, че заради неприятни метеорологични условия няма да има ферибот. Оттам нататък стартира незнанието какво се случва”, описа Димитър.



По думите му не са получили никаква информация от никого, само от медиите.

Гръцките управляващи не са знаели нищо.

„ Първоначално всички одобриха с схващане нещата поради неприятното време.
Напрежението стартира от цялата липса на информация, натрупването на дните и идването на ферибот, който взе единствено колите “, изясни Димитър.

„ С дните се трупаха от ден на ден хора. Накрая бяхме повече от 1300 души”, добави той.

На третия ден той и приятелката му се обадили на телефона за спешни обстановки, който се получава като известие при овакантяване на страната. Никой не вдигнал. От консулството в Атина били доста общителни, споделили, че ще би трябвало да ги свържат с консулството с Солун, само че това по този начин и не станало.

„ Лично до мен не стигна никаква храна. Хранехме се по заведенията “, споделя Димитър.

„ Имахме къмпинг такъми, можехме да се храним където си желаяме. Бяхме като емигрантски лагер – имаше хора на всички места. Със спални чували, палатки, по колите и кемперите, по кафетата.



Хората бяха доста положителни и си оставяха кафетата до много дълго вечерта. Имаше спящи хора вътре, по тоалетните се миеха зъби. Бяхме безусловно като емигрантска вълна “, споделя още той.

„ Пожарът беше черешката на тортата. Вечерта като лумна и пожара, крещя: „ Край, от тоя остров не мога да си потегли “, добавя българинът.

Той означи, че локалните поданици сами са си гасили огъня, а на острова е имало единствено две пожарни. Въпреки това организацията е била добра.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР