Българите били бедни!? 70% от имотите се купуват със спестени

...
Българите били бедни!? 70% от имотите се купуват със спестени
Коментари Харесай

Българите били бедни!? 70% от имотите се купуват със спестени пари!

Българите били небогати!? 70% от парцелите се купуват със спестени пари! Само 30 на 100 са с ипотека.

Близо 70% от имотните покупко-продажби в София са с налични пари, а единствено 30 на 100 са с ипотека.

Във Варна процентът на спестените пари са внушителните 82% и едвам 18 на 100 от продажбите са с ипотека.

При покупко-продажбите с ипотека 11% са „ на данъчна оценка “, т.е. данъчната оценка и оповестената стойност съответстват или се разминават с до 5 хил лева При покупко-продажбите без ипотека 33% са „ на данъчна оценка “. Във Варна при тези цифри има още по-голямо разминаване – 5% са на данъчна оценка, когато са с ипотека, и 40% – без ипотека.

Това стана ясно от информация на Агенция по вписванията, поискана от депутата от ППДБ Божидар Божанов, заяви СЕГА.

„ Т.е. когато договорката не минава през банка, е 3 пъти по-вероятно някой да даде едни пари без да заявява това пред организацията. Тези пари може на доктрина може да са по банков път, а задачата да е „ просто “ икономисване на налога, само че има евентуално и да са просто в кеш, и с неразбираем генезис (поради което да се заобикаля минаването през банковата система), “ разяснява той в блога си.

Според него изцяло закономерно, междинната разлика сред цената на договорката и данъчната оценка е 105 000 лева при покупко-продажби без ипотека и 226 000 лева при покупко-продажби с ипотека. Т.е. тези 120 хиляди приблизително на договорка са скритите пари. Във Варна числата са 123 000 против 350 000.

„ Интересно би било да се види и кои са банките, които позволяват покупко-продажби на данъчна оценка, тъй като допускам, че ще има централизация. Видно е от тези данни, че укриването на налози и вероятно прането на пари е доста по-вероятно, когато не се мине през инспекциите на банките “, счита той. И напомня, че точно поради потребността от определяне на пране на пари, през 2022 година са добавени спомагателни полета в Имотния указател.

Той прецизира въпреки всичко, че „ Не всяко укриване на налози при имотни покупко-продажби е пране на пари, и не всяко заплащане с налични средства „ на данъчна оценка “ е престъпление, само че е индикация за риск от такова. Тези феномени въздействат и на имотния пазар – в случай че например има изпиране на левове преди да влезе еврото, това надува цените на парцелите “.

„ Трябва ограниченията против това да бъдат разисквани задълбочено в идващия парламент, с цел да се реши кой да прави спомагателните инспекции за генезис на средства и риск от пране на пари, когато банките не вземат участие в договорката (какъвто наподобява е по-масовият случай). Дали това да са съдиите по вписванията, нотариусите, Национална агенция за приходите, или всеки да прави част от нещата в границите на своята подготвеност, “ написа още Божанов.

Източник: Сега

Още вести четете в: Бизнес За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР