Българинът Владимир Павлов ще направи опит за спускане със сноуборд

...
Българинът Владимир Павлов ще направи опит за спускане със сноуборд
Коментари Харесай

Българин ще опита да се спусне със сноуборд от Шиша Пангма

Българинът Владимир Павлов ще направи опит за втурване със сноуборд от връх Шиша Пангма (8027 м). Той желае да направи нанагорнище без О2, след което да се трансформира в първия човек в историята, карал сноуборд от най-ниския от 14-те осемхилядника на планетата.

Павлов има над 20 години опит в планинарството и рисковия сноуборд, като е един от пионерите в този спорт в България. През 2016 година той изкачва и се спуска със сноуборд от най-високия връх в Близкия изток - Дамаванд (5671 м) в Иран. Миналата година е направил първото българско втурване със сноуборд от височина над 7000 метра - връх Ленин (7134 м) в Киргизстан.

Павлов чака да замине за Тибет в края на август, през септември да се аклиматизира и най-късно при започване на октомври да стартира изкачването. 36-годишният българин изясни, че концепцията за експедицията му няма общо с изгубването на Боян Петров и е планувана още през предходната година.

" След нещастието с Боян този връх е много деликатна тематика за планинарските среди, а и за българското общество като цяло. Аз съм го избрал доста преди този момент. Това е мой проект, който съм оповестил още предходната година. Дори с Боян сме го обсъждали. Той и фотоси трябваше да донесе оттова. За страдание в никакъв случай няма да стигнат до мен ", описа Павлов в предаването " Хоризонт до обед " по БНР.

Той няма да изкачва върха самичък, а ще се причисли към комерсиална експедиция. " Сам е неуместно, като се има поради, че нося и сноуборд, който тежи 5-6 кг. Ще се движим в група, в взаимозависимост с въжета. Но евентуално за самото втурване ще съм самичък ", изясни Павлов.

Шиша Пангма има два върха, а задачата на Павлов е по-ниският, централен връх, който е с 14 метра под този, който Боян Петров нападна. Павлов показа, че не се усеща обезверен след случилото се с най-хубавия български планинар.

" Моят метод няма доста общо с този на Боян. Той нападна соло и се движи самичък, а аз ще бъда непрекъснато в група. Стресът и смъртната заплаха идват при бързото нанагорнище. Когато се връщаш бързо, действително се връщаш към естествената ти среда на живот. Боян персонално ми сподели: " Владо, слизай колкото можеш по-бързо надолу и бягай от високото ", описа още Павлов.

Големият проблем за него сега е събирането на нужната сума за експедицията. Тя е към 17 хиляди евро, а все още Павлов разполага с 10% от нея. По думите му след случилото се с Боян Петров набирането на средства за сходна експедиция е доста мъчно.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР