Българинът Цанко Цанков ще атакува в САЩ нов рекорд в

...
Българинът Цанко Цанков ще атакува в САЩ нов рекорд в
Коментари Харесай

Цанко Цанков ще атакува в САЩ нов рекорд в маратонското плуване

Българинът Цанко Цанков ще нападна в Съединени американски щати нов връх в маратонското плуване. Новината бе обявена през днешния ден в пресклуб " България " от самия плувец, който тази година стана първият ни съотечественик, прекосил протока Гибралтар сред Европа и Африка и финиширал като първенец в маратона измежду 24-мата най-хубави състезатели в света.

Догодина Цанко Цанков ще стане и първия българин, който ще се впусне за повторно по едно от седемте най-трудни трасета в света, известни като " Oceans Seven ". През лятото той ще плува във водите на Тихия океан по " Catalina Channel " с дължина 32 км, свързващ остров Санта Каталина с Лос Анджелис.

Първоначално бургазлията желал следващата година да преплува 34-километровия " North Channel " сред Ирландия и Шотландия, само че се оказал в листата на чакащите заради многото поръчки на искащи от разнообразни страни, което не му подсигурява позитивен отговор. По тази причина Цанко Цанков се насочил към Съединени американски щати, откакто от федерацията по плуване на Каталина Ченъл първи се отзовали да го включат в графика, стана ясно на конференцията.

Българинът ще преодолява водите на Пасифика през втората половина на август. Трасето е двойно по-дълго в сравнение с Гибралтар, само че това Цанко не го счита за най-сериозното тестване.

" Разстоянията са най-голямата компликация за множеството плувци, само че за мен температурата на водата е най-сериозното усложнение ", разясни надареният играч в открити води.

Именно върху това ще подчертава най-силно в своята подготовка за адаптиране към изискванията в най-големия океан на света.

" Що се отнася до скорост и устойчивост, имам положителни благоприятни условия ", сподели още международният ас, който има за цел освен да преплува Каталина Ченъл, само че и да усъвършенства международния връх на Пени Лий Дийн от 1976 година – 7 ч. и 15 мин.

Оттогава са правени доста опити за нов връх, само че никой не е съумял в продължение на 4 десетилетия и половина. Цанко има и спомагателен късмет да успее, защото на Гибралтар той участваше в маратон дружно с други състезатели, до момента в който в Съединени американски щати ще плува независимо, което е доста по-благоприятно за слагане на връх.

Както и за маратона на Гибралтар, по този начин и за Каталина, Цанко Цанков ще работи с локални консултанти. Преди самия старт той ще изследва на място особеностите на трасето и изискванията. Както в Испания, по този начин и в Съединени американски щати ще разчита на помощта на наши сънародници. Той е признателен и на всички фирми-спонсори, които се надява още веднъж да го поддържат. Разходите се усилват всяка година. Само първичната такса за Каталина Ченъл е 4 000 $, които плувецът е платил самичък, показа още той.

Да края на 2022 година Цанко Цанков самичък е съставил подготвителната си стратегия. През февруари ще стартира да тренира във водите на Черно море. А месец преди да започва в Тихия океан, на 8 юли, ще бъде част от организацията на огромното събитие в родния му град – плувния маратон " Порт Бургас " с интернационално присъединяване.

Състезанието ще се организира на 2 дистанции – 1000 м и 3000 м и ще бъде с по-голям награден фонд от предходната година. Събитието е част от календара на Световната Асоциация за плуване в открити води (WOWSA), като упоритостта на уредниците е след време да стане конкуренция от варигата за Световната купа.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР