Българинът работи един час за половин килограм сиренеЗа 8-часов работен

...
Българинът работи един час за половин килограм сиренеЗа 8-часов работен
Коментари Харесай

Инфлацията кара българите да пестят от храна, напитки и от цигари

Българинът работи един час за половин кг сирене

За 8-часов работен ден огромна част от българите получават пари, които стигат да си купят 4-5 кг сирене. Надникът у нас на час приблизително е 8,80 лева Данните на Национален статистически институт още веднъж ни подреждат на последно място в Европейски Съюз по мярка на приходите.

Дарин е притежател в бистро. Работи доста, постоянно по 12 часа дневно, само че признава, че инфлацията изяжда и неговите приходи.

" Навремето с 60 лв. пълниш количката, в този момент с 60 лв. мъчно ще я напълниш. Когато пазаря за у дома, се възнамерявам и преглеждам повече и преценям ", показа мъжът пред.

Той има и 4-ма чиновници, като разноските му за заплати, дружно с осигуровките, са към 4500 - 5000 лв. на месец.

" Много макроикономисти дефинират България като място с ниски налози, само че истината е, че данъчната и осигурителната тежест за работодателя е 42% ", пресмята Дарин.

Последните данни на Националния статистически институт демонстрират, че един час труд в България коства на работодателите 13,50 лева След заплащане на всички данъци, хората взимат приблизително по 8,80 лева за един час работа.

" Освен парите, които служащият получава, има Фонд " Държавно публично обезпечаване ", Фонд " Допълнително наложително пенсионно обезпечаване ", здравно обезпечаване, обществено и Фонд " Безработица ". И налог общ приход, несъмнено.

Най-скъпо излиза на работодателите наемането на хора в бранша " Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения " - 29 лева на час, или над 51 000 лева на година, демонстрират още данните. В този бранш влизат IT компаниите, телекомите, както и правенето на филми и телевизионни излъчвания.

Най-ниски са разноските за труд в бранш " Хотелиерство и ресторантьорство " - единствено 7,90 лева на час. На второ място по ниски хонорари са заетите в селското стопанство.

А инфлацията кара българите да пестят от храна, питиета и от цигари, демонстрират данните на Националния статистически институт за оборотите в търговията на дребно. През октомври оборотът е намалял с 5,4% по отношение на предходната година. Все повече хора лимитират покупките.

Мнозина преценяват покупките си с това, което е на промоция.

Има обаче лъч вяра - съгласно последните данни на Комисията по стоковите тържища и борсите растежът на цените на главните храни на едро съвсем е спрял. Поевтиняване по магазините обаче за в този момент - няма.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР