Българинът Петър Младенов стана най-младият председател на работна група в

...
Българинът Петър Младенов стана най-младият председател на работна група в
Коментари Харесай

Българин стана най-младият председател на европейска работна група

Българинът Петър Младенов стана най-младият ръководител на работна група в историята на Европейския Съюз (ЕС). В рамките на българското председателство 28-годишният юноша ще оглави работна група „ Младеж”, която е част от формата „ Младеж, просвета, спорт и образование”. Към всеки формат има обособена работа група и Младенов е назначен от България като ръководител на група „ Младеж”.

„ Идеята на работните групи е, че представители на страните членки се срещат през избран интервал от време. Председателстват се от страната, която е ръководител на Съвета на Европейски Съюз, в тази ситуация България. По време на тези срещи се водят договаряния по политически документи вид „ резолюции”. Те се споделят „ заключения” на Съвета на Европейски Съюз. Дефакто тези политически документи са на тема препоръчана от ръководителя на Европейски Съюз, т.е. от България”, сподели особено за Факти.бг Младенов.

България е предложила две тематики. Едната е „ Младите хора – мир и сигурност” и глобализацията на предварителната защита на експанзия. През последните години тези тематики стават все по-актуални на фона на възходящата експанзия, от вида даже „ терористични атаки”. „ Искахме да излезем от обичайните за младежката политика тематики като образование, работа и разнообразни умения. За пръв път ще си партнираме с Комисията по външна политика на Европейската Комисия”, добави Младенов.

Акцентът в тематиката ще бъде предварителна защита на експанзията, която вероятно може да прерасне в избрани терористични подбуди. В международен мащаб редица страни работят по тематиката за ориентиране на младите към използване на политики на мира. „ В България това е малко неразбираемо и изобщо в Европа като цяло, защото става въпрос за кротичък континент, само че това не значи, че за в бъдеще ще остане подобен и по тази причина е належащо да бъдат взети съответните ограничения. Целта е да се води превантивна политика. Един тип да дадем на младежите тези умения и познания, които са им потребности, тъй че да могат да правят предварителна защита на себе си и на хората към тях. И също по този начин по какъв начин да се трасформира експанзията към мотивация за живот в обществото, за смяна на нещо положително и други”, споделя новият ръководител на група „ Младеж”.

Втората тематика за полемика, която предлага България, е обвързвана с демографската рецесия в Европа и понижаване броят на младежите на Стария континент. „ Според нас е време тематиката да бъде сложена като проблем и най-много в частта „ приключване на мозъци”. Тема на полемика ще бъде по какъв начин младежите да бъдат арестувани в личната си татковина. „ Дефакто да имат достъп до избран набор от услуги, обучение, работа, тъй че в действителност да бъдат стимулиран да останат в Гърция, България, Румъния и надлежно да образуват семейство и това да спомогне за понижаване на демографската криза”, споделя Младенов.

Целта на първото съвещание е страните членки да бъдат запитани дали преценят „ миграцията и приключването на мозъци” за проблем. „ Ако „ Да” какви принадлежности ползват, а в случай че „ Не” – считат ли че политика в тази тенденция би била потребна за младежите. Редица страни се възползват от приключване на мозъци и получават положителни фрагменти, които биват употребявани от тях по отрицателен или положителен начин”, добавя Младенов.

Като резултат ще бъдат направени два политически документа, които следва да бъдат признати през месец май 2018 година Целта им е те да бъдат потребни на хората, които вземат решенията, на младежкия бранш и организации. Те да употребяват положителните практики в своята работа и да ги ползват на терен.

Група „ Младеж” ще прегледа и една нова стратегия – „ Европейски ръб на солидарност”. Тя е ориентирана към доброволчество измежду младежи. Неправителствени организации и бизнесът има опция да наемат непосредствено юноша, който да работи, като тук за пръв път има опция това да стане по време на някаква рецесия, било то естествено злополучие или друго. Интересно е да се означи, че програмата има значителен бюджет – 500 млн. EUR.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР