Българинът първо коли прасето, после се грижи за сърцето Може да

...
Българинът първо коли прасето, после се грижи за сърцето
Може да
Коментари Харесай

Професор Генчо Начев пред Марица: Пандемията ще свърши до ...

Българинът първо коли прасето, след това се грижи за сърцето

Може да не сме заболели от COVID-19, само че да заразим другите. Затова ограниченията би трябвало да се съблюдават



- Добър ден, господин професоре, първо, уповавам се, ви сварвам в положително здраве?

- Благодаря, добре съм.

- Вие се сблъскахте челно с COVID-19, изкарахте го тежко, разказът ви от първо лице?

- Наистина беше много тежко. Изкарах го за към 10 дни. Започна единствено с една кашлица. Нито температура, нито различен признак. Накрая бях 13 кг изпод единствено от мускулна маса.

- Нямате провали, за каквито се приказва постоянно?

- Не, добре съм. И тогава споделях, че съм добре, нищо че изкарах тежък ковид. Иначе враговете ми се радват, а аз желая да завиждат (смее се).

- Имате ли повишен брой пациенти със сърдечни проблеми след изкаран ​ковид?

- Има, само че не мога да кажа точни цифри, защото никой не води сходна статистика. На третия месец след заболяването идват с нарушавания на ритъма или промени в кардиограмата, които могат да имитират исхемична болест на сърцето. Но в по-голямата част тези проблеми отшумяват на шестия месец. Това е моето наблюдаване, без да върша публично изследване със статистически достоверни резултати.

- Имитират исхемична болест, казвате, това е рисково, да не се объркат хората?

- Затова би трябвало да се направи проучване, тази реплика да бъде отхвърлена. Иначе може да се окаже неприятният вид - тази реплика никак не е била реплика.

- Поуплашени ли идват в кабинета ви?

- Това е самостоятелно. Има уплашени, има и такива, на които не им пука изобщо. Но тези, които са го изкарали, знаят, че не е смешка работа. Пак споделям, има хора, които го карат накрак, схващат единствено от ПСР-а, че са инфектирани. Зависи и от интелектуалното равнище на индивида. Гледате ги тези сбирки сега, напряко гуляй по време на чума. Има доста хора, които не одобряват действително нещата, а с това вредят, веднъж, на себе си, повторно - на близките.

- Като че ли това не съумяваме да разберем една година ​- даже да сме здрави и прави, може да заразим майката, бабата, лелята...

- Разбира се, може да не сме заболели, само че да заразим другите. Затова би трябвало да съблюдаваме всичките тези ограничения - маски, дезинфектанти, персонална хигиена.

- Вие сте умел експерт освен като кардиолог, само че и като началник. Като че ли е в патова обстановката страната - от една страна, болничните кревати се изчерпват, а от друга, се изчерпва търпението на хората и силите на много бизнеси?

- Непрекъснато се търси този баланс, само че не би трябвало да се люшкаме от една посока в друга. Аз не мисля, че е тъкмо по този начин. Здравната система устоя на всичко това. Както виждате, при потребност се усилват леглата и коронавирус отделенията. При спад те минават още веднъж за лекуване по специалности, както са били преди този момент. Не имам вяра, че могат да се изчерпат леглата, тъй като има много безработен запас. Притеснително е обаче увеличената заболеваемост на 100 000 население. Това е съществено. Просто би трябвало да се съблюдават ограниченията.

За мен е вярно решението да се работи по места според от бройките болни. Не би трябвало да се постановат ограничения за цялата страна, тъй като сигурно ще страдат и хора, и бизнеси, без да има потребност. Но преди всичко би трябвало хората да схванат своята персонална отговорност. Здравето е най-важно.

Ние не можем да оставим и стопанската система, след това да се чудим по какъв начин да не умрем от апетит. Хиперболично казано. Нашата стопанска система се държи устойчиво, демонстрира въпреки и най-малък растеж, не би трябвало да я оставим да рухне. Това е годно за целия свят. Чета икономисти, чакат една рецесия, която да продължи 10 години.

- Значи одобрявате ограниченията?

- Одобрявам ги, дори в случай че аз трябваше да ги дефинирам, щяха да са една концепция по-строги.

- Какво трябваше още да се направи?

- Вижте другите страни, имат вечерен част, само че хората не стачкуват. Разбират, че по този начин би трябвало да бъде.

- Но пък доцент Кунчев сподели навръх брифинга, че и това не води до триумфи, като цитира Сърбия и Гърция.

- Сърбия да не я гледаме, а страни като Германия и Франция. Не забравяйте, че и Франция караше пациенти в Германия, Белгия също. Това са страните със постоянен стандарт, с харесвана здравна система и медицински услуги. И видяха напън. При нас нямаше чак подобен! Като изключим логистиката на малоумници, които разкарваха пациенти от една болница в друга. Тези неща изчезнаха. Всички схванаха, че няма смешка с тази работа. Преодоляно е, най-малко за мен.

- Как върви имунизацията съгласно вас, за мнозина не са положителни темповете?

- Всичко, което идва като ваксини, се ползва. Няма прахосано. Гледам в нашата болница, само че освен. Новият указател също ще помогне доста. Ето, през днешния ден имахме ваксини, които да използван. Влизаме в регистъра с електронен автограф - на шефа, несъмнено. Виждаме записаните и звъним по телефона. Това е много положително начинание. Лошо е, че няма задоволително ваксини. Но това не е проблем единствено на България, а идва от компаниите производители. Чета, че към този момент има утвърждение за Европа и за имунизацията на „ Джонсън и Джонсън “. Тя е еднократна, отзивите от Америка за нея са положителни. Не зная по какъв начин ще протекат нещата със „ Спутник “ и китайската ваксина.

- Мнозина желаеха незабавно импорт на съветската ваксина...

- То не зависи от нас, доста сме дребни да го решаваме. Има европейски управляващи. Вярно, всяка страна е в право да употребява медикаменти, които реши. Но откакто няма утвърждение, съществува риск. Трябва ръководещите да преценяват дали този риск е по-голям от риска да не се имунизират хора. Или противоположното. Аз не мога да направя преценката.

- Унгария, Словакия поръчаха.

- Националната комисия има право да утвърди ваксина, само че на нейна отговорност. Не е казус. А и Орбан си е мъчен човек.

- Имате наблюдаване, в действителност ли се покачва желанието на българина да се имунизира?

- Определено! В началото имаше негативизъм, съмнение. Сега не е по този начин. Увеличава се броят на записалите се. Факт е, броя ваксини не стига за искащите. Но нека в действителност стартира равномерност на доставките, както се дава обещание. Има и комерсиална война съгласно мнозина, ето, съумяха да очернят имунизацията на „ АстраЗенека “, без да изисквам дали е повече или по-малко добра от другите. Естествено, че ще има комерсиална война, тук играят доста пари. Който си мисли противоположното, той е добряк. В момента работим при нас с „ АстраЗенека “, тъй като това ни дават от РЗИ. Не мога да кажа „ тя е с 30 или 50 % по-лоша или по-добра “. Тези оценки се вършат въз основата на резултати, които обгръщат проучването на 100 000 души в продължение на цяла година. И тогава се съпоставят. Никой още няма такава информация. Специално при нас не е имало затруднения при „ АстраЗенека “, а и при другите.

- Доколко пречи коронавирус на вашата работа като кардиолог?

- Доста. При нас има понижение от 30 % на пациентите. Това е доста. От друга страна, спряхме хубавата процедура един път в месеца да изпращаме мобилни екипи за безвъзмездни профилактични прегледи в страната. На всевъзможни места, където липсва задоволително профилирана помощ. Хората бяха доста щастливи, кметовете също, тъй като осигуряваха единствено помещение. Ние носехме инсталация, идваха освен кардиолози, само че и съдови хирурзи, лабораторни лекари, всички нужни. Така отсявахме пациенти, които към този момент се нуждаят от високопрофилирано проучване. Да не приказваме, че сме пращали кола, като се съберат 4-5 души, тъй като в действителност са небогати хората, да не заплащат билети и хотели по София. Ала го спряхме още като се чу за ковида предишния февруари.

- Банален въпрос, само че по кое време мислите, че ще свърши тази пандемия?

- Септември-октомври. Ваксинацията, преболедуването на огромна част от популацията ще дадат щит.

- Макар че има повторни заразявания, втора и трета разновидност...

- Има ги, само че не се кара толкоз тежко.

- Да минем към „ вашата “ тематика - има ли към този момент просвета българинът по какъв начин да пази сърцето си?

- Все още не. Докато му казваш, че е за интервенция, а той отвръща - „ дано заколя прасето и по-късно “. Или да омъжи дъщерята. Но отново е самостоятелно. Има хора със здравна просвета, наблюдават хранене, придвижване, възможни съпътстващи болести. Други си споделят „ тъкмо мен няма да ме хване “ или „ колкото Господ е дал, толкоз “.

- Препоръките ви за крепко сърце?

- Поддържане на тегло, двигателна интензивност, хранене. Това са свързани неща. И надзор на болести, в случай че има такива ​- високо кръвно, диабет, висок холестерин. При потребност да се пазят диети. И най-важното - при признак да се отиде на доктор. По-добре да се окаже, че му няма нищо на индивида, в сравнение с да се неглижира. После става и по-трудно за лекуване, и по-скъпо, и тъгите за индивида са по-големи.

- В момента оперирате ли от сърце заболели от ковид?

- Естествено. Имаме си защитни дрехи, по-късно изолираме тези пациенти в интензивното на коронавирус отделението. Отделена е операционна особено за инфектирани пациенти, естествено.

- При тях е по-рисково евентуално всяко хирургическо деяние на сърдечносъдовата система?

- Няма по какъв начин да го оставиш, до момента в който оздравее от коронавирус. Ако има дисекация, какъвто пациент с коронавирус приехме неотдавна. 50 % от случаите с дисекация умират през първите 48 часа, в случай че не бъдат оперирани. Прилагат се всички медикаменти и за коронавирус, това е. Дори и да е малко по-рисково, другият риск е непостижим.

ВИЗИТКА

Професор Генчо Начев е синоним на кардиохирургията и не се нуждае от в допълнение показване. Все отново! Роден през 1951 година в Казанлък, приключва медицина с отличие. Притежава специалностите " Обща хирургия " и " Кардиохирургия ". Специализирал е в Кралски лицей по хирургия - Лондон, Англия, Немски сърдечен център (DHZ) - Берлин, Германия, Медицински лицей Baylor ​- Хюстън, Съединени американски щати, Сърдечен институт - Минеаполис, Съединени американски щати.

Сега е изпълнителен шеф на СБАЛССЗ “Св. Екатерина” ЕАД, народен съветник по кардиохирургия, началник Катедра по сърдечносъдова хирургия към Медицински университет ​- София, ръководител на Общото заседание на Медицински ​университет - София, ръководител на „ Българско сдружение по кардиохирургия “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР