Българинът не цени родното, не уважава историята и дедите си

...
Българинът не цени родното, не уважава историята и дедите си
Коментари Харесай

Тъжно: Къщата на Димитър Талев тъне в разруха, продава се за €100 000! (СНИМКИ)

Българинът не цени родното, не почита историята и дедите си – това е легендарен факт. Родните политици от дълго време са загърбили всичко наше – както в страната, по този начин и отвън нейните лимити. Манол Пейков разгласява потресаващи фрагменти от къщата на Димитър Талев – великият български публицист и публицист, създател на тетралогията „ Железният светилник “, „ Преспанските камбани “, „ Илинден “ и „ Гласовете ви слушам “, все произведения, които са изучавани и се учат и да през днешния ден в учебно заведение.

Родната му къща в Прилеп, Северна Македония, е пред съсипия, само че се оказа и че се продава!

Кандидатът за народен представител от „ Да, България “ и издател на книжния пазар – 52-годишният Манол Пейков, е решен да откупи къщата на Димитър Талев и да я възвърне.

 Тъжно: Къщата на Димитър Талев тъне в съсипия, продава се за €100 000! (СНИМКИ)  Тъжно: Къщата на Димитър Талев тъне в съсипия, продава се за €100 000! (СНИМКИ)

Той разгласява в профила си във Facebook пост, който трогна хиляди, а разпространяването му стана със скоростта на светлината.

„ Планувам това пътешестване от септември, откогато за първи път чух, че къщата на Димитър Талев в Прилеп се продава.

Имах плахи очаквания в това време българската страна да се намеси и да купи къщата, само че се оказаха напразни.

Вчера най-накрая възпламених колата и – съпроводен от сътрудника ми Красимир лозанов – отидох до Прилеп и се срещнах със собственичката Снежана Аческа.

Снежана придобива къщата като завещание от фамилията на мъжа си (вече покойник), чийто дядо я купува от Талеви (известни в Прилеп с семейството Палисламови) преди съвсем 100 години – през 1926 година.

Това е къщата, в която Димитър Талев се ражда на 13 септември 1898 година. По това време Прилеп е към момента под османска власт. Баща му Тале Палисламов е занаятчия железар, чийто дядо се е преселил в Прилеп от пелагонийското село Светомитрани, а майка му Донка. Талева е от прилепски жанр.
Димитър в началото учи в Прилеп, преподавател му е Йордан Ацев, който съумява да възпламени любовта му към четенето. Остава без татко едвам деветгодишен, а на 12 постъпва в Солунската гимназия.

Макар да напуща родния си дом релативно рано, Димитър Талев резервира сантименталната си връзка с него. Неслучайно точно т о в а е първообразът на дома, в който живее семейството Глаушеви от фамозната четирилогия на Талев, чийто първи разказ, „ Железният светилник “ е един от най-издаваните и четени български романи.

 Тъжно: Къщата на Димитър Талев тъне в съсипия, продава се за €100 000! (СНИМКИ)  Тъжно: Къщата на Димитър Талев тъне в съсипия, продава се за €100 000! (СНИМКИ)

* * *

Колкото и да е изумително, в Северна Македония – че даже и в родния му Прилеп – Димитър Талев е съвсем чужд. Снежана Аческа, която се дами и се заселва в къщата при започване на 1970-те, научава (според нейните лични думи) напълно инцидентно в чия къща живее – с помощта на учителка от пловдивската гимназия „ Димитър Талев “, която се свързва с нея с молба да посети къщата с група възпитаници. Оттогава (пак по нейни думи) Снежана е пускала в къщата (съвършено гратис, схваща се) хиляди българи, които постоянно идват с рейсове, с цел да посетят и да се поклонят пред родното място на огромния публицист.

„ А пък тази чешма е несъмнено най-сниманата чешма в Европа “, отбелязва Снежана във връзка на великолепно непокътнатата остаряла каменна чешма в двора, която носи автентичен надпис от 1889 година с името на Тале Палисламов – бащата на Димитър Талев.

* * *

Преди няколко години Снежана влиза в спор с „ някои прилепски управници “ (както сама ги нарича), които се пробват да я „ убедят “ да спре да пуска неспирните български групи в къщата. След като изрично отхвърля („ Че по какъв начин няма да ги пущам? Това за тях е свято място! “), достъпът на електричество до къщата е спрян („ появиха се някакви мистериозни отговорности към енергото “, отбелязва с горест Снежана) и фамилията е насила да се реалокира на другия завършек на Прилеп, в бащината къща на самата Снежана.

 Тъжно: Къщата на Димитър Талев тъне в съсипия, продава се за €100 000! (СНИМКИ)  Тъжно: Къщата на Димитър Талев тъне в съсипия, продава се за €100 000! (СНИМКИ)  Тъжно: Къщата на Димитър Талев тъне в съсипия, продава се за €100 000! (СНИМКИ)

* * *

Днес къщата на именития ни публицист наподобява изоставена и тежко занемарена – никой не е стъпвал там от повече от три години, с изключение на един-двама другари на Снежа, които я наглеждат понякога (самата тя е трудноподвижна и рядко става от леглото). Именно един от тях ни заведе до къщата и ни я отключи, с цел да ни я покаже.

През последните пет години едно от главните старания на Снежана е да убеди българската страна да купи къщата. През няколко месеца организира конференции, а в българската преса постоянно излизат репортажи (един от които явно съм видял аз).

Уви, у държавните ни мъже (включително безбройните „ патриотични “ обединения, населяващи българския политически живот) към този момент не се е появил нужния интерес, още по-малко – нужната воля, с цел да подхващат сходна стъпка.

„ Турците също я желаят – била е благосъстоятелност на турски бей и са подготвени да ми броят парите на ръка още на следващия ден “, споделя ми с мъка Снежана. „ Но аз им споделих, че няма да им я дам. Тази къща принадлежи на България. “

* * *

И тук идва моментът да споделя за какво в действителност ви описвам всичко това, другари – и кое (освен персоналното ми любопитство) ме подтикна да запаля колата, да мина тези 500 километра и да прекарам вчерашния ден в диалози с наследничката на Талевата къща.

Направих го, тъй като в последните месеци в главата ми се оформи проект – колкото простоват, толкоз и самоуверен.
Цяло знамение е, че тази къща е оживяла през вековете – освен това във тип, които не се разграничава изключително от външния тип на дома, в който се е родил Талев – и в който са отеквали (и вечно ще отекват) стъпките на неговите герои.

Повече от явно е, че тя (дори в днешното си окаяно състояние) е значима и неразривна част от българската национална памет – и че в случай че ние, българите, възпитани и отраснали с героите на Талев, не я опазим и съхраним за поколенията, дето идват след нас, няма кой различен да го стори. Също толкоз явно е, уви, че българската страна не прави нищо това да се случи.

Затова ви предлагам да вземем да го създадем ние с вас.

 Тъжно: Къщата на Димитър Талев тъне в съсипия, продава се за €100 000! (СНИМКИ)  Тъжно: Къщата на Димитър Талев тъне в съсипия, продава се за €100 000! (СНИМКИ)

Ето по какъв начин:

– Официалната оповестена цена на къщата е 100 000 евро. (в персонален диалог Снежана склони да слезе до 80 000)

(Следва да се означи, че още преди няколко десетилетия къщата е поделена сред трима братя, и частта от къщата, на която Снежана е притежател и е оповестила за продажба, е две-трети от истинската Талева къща. Третата третина се владее от стара жена, която на този стадий не е показала предпочитание да продава.)

– За съответен ремонт на къщата ще са нужни най-малко още 100 000 евро.

Това прави сред 360 и 400 000 лв. за къщата, плюс ремонта, плюс възможните такси за юристи и прехвърляния.

В мига, в който ние с вас успеем да съберем сумата, аз и Чило (който апропо е голям обожател на Талев) сме подготвени да се ангажираме с всички формалности – инспекция за тежести, търсене на юристи, нотариуси, архитекти, инженери, строители, музейни служащи, експерти по реституция.

– Планът е къщата да стане благосъстоятелност на фондация „ Манол Пейков и другари “ (със съответните ограничавания за препродаване), като част от къщата (тя сега разполага с 10 стаи, а в случай че някой ден купим и останалата 1/3 ще станат и повече) да се трансформира в музей на Димитър Талев.

– Останалата част бих желал да превърнем в писателска и преводаческа резиденция – място, на което да отсядат за по седмица или месец писатели и преводачи, до момента в който работят върху нов креативен план. (Винаги съм считал този формат за един от най-смислените и елегантни способи за водене на креативен и културен разговор. Намирам също по този начин, че извънредно подхожда точно на този град – спокоен, комфортен, античен, заобиколен от планини – и точно на тази къща.)

 Тъжно: Къщата на Димитър Талев тъне в съсипия, продава се за €100 000! (СНИМКИ)  Тъжно: Къщата на Димитър Талев тъне в съсипия, продава се за €100 000! (СНИМКИ)  Тъжно: Къщата на Димитър Талев тъне в съсипия, продава се за €100 000! (СНИМКИ)  Тъжно: Къщата на Димитър Талев тъне в съсипия, продава се за €100 000! (СНИМКИ)

* * *

И тъй като зная, че незабавно ще се намерят хора, които ще виждат, че цените на аналогичните парцели в Прилеп – изключително за къща в сходно положение – надали доближават и до 1/3 от желаната цена, бих желал да ви напомня по какъв начин се разграничава цената на пианото на Джон Ленън или китарата на Хендрикс (да речем) от една елементарна китара или пиано.

Ценността на тази къща за нас като българи е на първо място нематериална – и е същинско благополучие, че въобще можем да си позволим.

 Тъжно: Къщата на Димитър Талев тъне в съсипия, продава се за €100 000! (СНИМКИ)  Тъжно: Къщата на Димитър Талев тъне в съсипия, продава се за €100 000! (СНИМКИ)  Тъжно: Къщата на Димитър Талев тъне в съсипия, продава се за €100 000! (СНИМКИ)  Тъжно: Къщата на Димитър Талев тъне в съсипия, продава се за €100 000! (СНИМКИ)

* * *

Припомням банковата си сметка:

Фондация „ Манол Пейков и другари “

Пловдив, бул. Александър Стамболийски 9

Търговска банка Д АД

IBAN: BG09DEMI92405000310141

Основание: Дарение за родната къща на Талев
или PayPal: [email protected]

Предварително ви благодаря за съучастието – било във тип на подаяние или на шерване “.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР