Българинът консумира все по-малко месо след поредното му поскъпване през

...
Българинът консумира все по-малко месо след поредното му поскъпване през
Коментари Харесай

Ядем все по-малко месо

Българинът употребява все по-малко месо след следващото му повишаване през предходната година. Докато месото бе на цената на кг домати, българинът наблягаше на мръвката, само че след повишаването му, покупките са намалели фрапантно. Прави усещане и че потребителите заобикалят да купуват огромни количества.

 

Изследвания сочат, че българите се нареждаме измежду последните места по консумация на месо на глава от популацията спрямо останалите европейски страни. Най-малко се купува телешкото месо и аргументите за това са разбираеми – то е най-скъпо, цената му доближава 18-20 лева./кг. Сякаш по остаряла традиция най-предпочитано у нас си остава свинското месо, следвано от пилешкото, рибата, телешкото и агнешкото се подрежда най-сетне. То се купува всеобщо към Великден и Гергьовден.

 

Другото нещо, което отблъсква купувачите от месните щандове е фактът, че месото е главно вносно и количествата му се усилват от ден на ден за сметка на родното произвеждане. Според данни на Федерацията на месопреработвателите, съвсем 60% от свинското и 80% от говеждото месо у нас, са импорт. От сектора от години сигнализират за срутва в бранша, доста преди последното повишаване, само че предизвестията им остават като глас в пустиня.

 

Производителите в бранша се оплакват всеобщо, че няма по какъв начин да устоят на изискванията и до момента в който преди години един собственик е имал 1000 крави, то в този момент отглежда едвам по 100. Те още веднъж сигнализират, че през последния програмен интервал месодайното направление е било подценено, без да бъдат планувани естествени ставки, макар митингите. Тъй като бюджетът в бранша понижава от ден на ден през годините, подпомагането е повече от тъпо. Като образец те показват, че подпомагането за една крава е 108 лева, до момента в който за една овца – 130 лева Място за оптимизъм в сектора няма, защото и в този момент липсват тласъци, а обещаните дотации са орязани.

 

Действащите 78 кланици у нас, са прекомерно малко, че да задоволят потребностите на пазара. Диляна Попова, която е шеф на Асоциацията на месопреработвателите отбелязва, че по този метод на процедура прясното българско месо, което така и така е в дребни количества, отива по магазините, а за преправка и салами се внасят тонове замразено вносно месо.

Инфо: Уикенд

Тагове: месо месопреработватели месовъди свинско месо телешко месо пилешко месо агнешко месо риба
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР