Българинът консумира най-малко риба и рибни продукти, а страната ни

...
Българинът консумира най-малко риба и рибни продукти, а страната ни
Коментари Харесай

Консумираме най-малко риба сред европейците

Българинът употребява минимум риба и рибни артикули, а страната ни е в края на класацията по ползване на риба в Европа. За страдание, мъчно се трансформира манталитета на българина, а през последните една-две години равнищата на ползване и консумация на риба у нас паднаха още надолу. Това сподели за Българска телеграфна агенция доктор Тачо Пашов, ръководител на Националната асоциация на рибопроизводителите в България.

По думите му нужна е масирана и целенасочена рекламна политика, която да ускори търсенето на риба, да я промотира като първокласен и потребен артикул, който усъвършенства здравето и води към дългоденствие.

Може би се следи леко завръщане на трапезата на българина на шарановите типове, за сметка на сьомговите и пастървовите. В момента най-търсени са шараните с тегло от 2,5 кг. до 3 кг, сподели експертът.

За идния Никулден на пазарите и магазините в Бургас главно се продава шаран и толстолоб, в по-малки количества от екзотичните риби - амур, сом, щука. Търговците настояват, че няма нарастване на цените за Никулден, и рибата коства толкоз пари, колкото сме давали за нея и до момента.

Репортерска инспекция на Българска телеграфна агенция откри, че шаранът в морския град " държи " цена от 6 лв. за кг, 10 лв. пък коства нарязан на шайби на рибната борса " Краснодар ". Вече мъчно би могло да се откри свеж чернокоп и паламуд, поради това, че сезонността им отмина, споделят търговците. Замразеният паламуд също коства десетачка. Толстолобът се търгува за 4 лв., таранката за 3,50 лева кг.

В съпоставяне с предходни години, тази година понижава количеството на нелегално уловената риба и на нерегистрираните стопанства. Проверките са повече от преди, а нарушаванията доста по-малко, което се дължи както на множеството усъвършенствания в нормативната уредба, по този начин и на по-активната и ефикасна работа на инспекторите, сподели изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури Галин Николов. Той заяви, че инспекциите на магазини, борси, тържища, пазари, в рибовъдни стопанства, във вътрешните водоеми, както и на транспорта на риба ще продължат в цялата страна и след Никулден. В рамките на четири дни са осъществени 53 инспекции, формирани са 4 акта за нарушавания на Закона за рибарството и аквакултурите и са подхванати дейности, според закона.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР