Българинът емигрант в САЩ доктор Андрей Георгиев, който дари 1

...
Българинът емигрант в САЩ доктор Андрей Георгиев, който дари 1
Коментари Харесай

Набеждават крупен дарител на България за агент на ЦРУ

Българинът бежанец в Съединени американски щати лекар Андрей Георгиев, който подари 1 млн. $ за стипендии на възпитаници от Лом в западни университети, е бил подозиран от комунистическите служби за американски разузнавач.

През 50-те и 60-те години на предишния век сътрудници на Държавна сигурност са следели околните на лекаря и са кроили проекти за неговото залавяне и обезвреждане. Усилията на тайните служби обаче се оказали напразни, защото докторът се интересувал единствено от медицина и даже през разум не му минавало да работи срещу родината си, макар репресиите на тоталитарния режим против него и фамилията му. Това откри вестник “Труд” в архивите на някогашната Държавна сигурност.

Както заяви в предходните си броеве “Труд”, емигрантът в Съединени американски щати доктор Андрей Георгиев, преди да почине на 93 годишна възраст в дома си в Уилмингтън в щата Делауеър, завеща 1 млн. $ от положението си на гимназия “Найден Геров” в Лом, която приключил през 1939 година Докато младежът бил възпитаник в крайдунавския град, татко му Асен Георгиев станал кмет на близката община Медковец. След идването на комунистическата партия на власт през 1944 година обаче поради предишното на бащата като властник в царска България и насъбраното му от търговия положение, новата власт оповестила семейство Георгиеви за “фашисти” и “врагове на народа”.

Голяма част от имуществото им била иззета. Най-вероятно поради гоненията против фамилията му и неналичието на вероятности за развиване през 1946 година лекар Андрей Георгиев съумява да си уреди специализация по медицина в Чехословакия, а оттова през Франция отпътува за Съединените американски щати и не се завръща в България. След като властта научава за бягството на младия доктор на Запад, милицията и тайните служби на режима в Северозападна България са вдигнати на крайник. Родителите на емигранта, които по това време живеят в село Дългоделци, на към 35 км от Лом, са сложени под непрекъснато наблюдаване. Следят се също близки и родственици, писма и пратки се ревизират под лупа. Служителите на всемогъщата Държавна сигурност (ДС) се разравят в предишното на открилия се в Калифорния доктор и събират парченце по парченце информации за детските и младежките му години.

 В село Дългоделци към този момент никой не помни лекаря-емигрант и фамилията му. Червената звезда обаче още стои на табелата на селото.
В село Дългоделци към този момент никой не помни лекаря-емигрант и фамилията му. Червената звезда обаче още стои на табелата на селото.

“Андрей Георгиев произлиза от реакционно кулашко семейство, притежаващо повече от 800 дка земя. Още преди 9 септември 1944 година той се е проявявал в политическата активност, бил е член на “Легиона” и един от ръководителите му в гимназията и село Дългоделци. Разполагал е с много средства, имал избухлив темперамент и се държал надменно… А отношението му към Съюз на съветските социалистически републики било изключително лошо”, пишат в отчетите си разузнавачите. Агентите прихващат и първите писма, изпратени от лекаря в Съединени американски щати до родителите му посредством тяхна близка в Италия. Така по този начин научават, че Андрей Георгиев към този момент е лекар в Сан Франциско. “Пише, че се е уредил добре и праща на околните си с пропагандна цел специалитети, медикаменти и пари!”, долагат сътрудниците. В квалифицираните информации за “обекта” чиновниците на Държавна сигурност разказват младия доктор като “много остроумен, самоуверен, лицемерен, таен и тактичен”. С тези си качества съгласно тях той е съумял да заблуди локалните комунистически управления, които му разрешили да замине в чужбина на специализация и да избяга. “Обектът всеки миг може да бъде трансфериран от американското разузнаване на наша територия с диверсантски и шпионски цели, с цел да прави саботажи и да основава незаконни организации”, декларират в конфиденциален отчет оперативните служащи в ръководството на Министерство на вътрешните работи в Лом.

На 19 юни 1953 година шефовете на Държавна сигурност за залавяне и обезвреждане на американския разузнавач Андрей Георгиев вземат решение против него да бъде отворено персонално издирвателно досие. То е заведено под кодовото име “Милер” във Второ поделение на Държавна сигурност – Американско разузнаване. Цялата машина на милицията и тайните служби в Лом и региона е задействана на високи обороти. Разпитани са всички близки, познати и сътрудници на лекаря. Издирват се хората, обвинени, че са му помогнали да избяга на Запад. Сред тях е някогашен пълномощен министър на България в Чехословакия, който се оказал към този момент мъртвец. Съседи, познати и родственици на семейството Георгиеви в Лом и село Дългоделци са вербувани за информатори, с цел да наблюдават всяка крачка на бащата, майката и брат му Славян, който е изключен от Медицинския университет като “враг на народа” и пратен “трудовак” в армията. В бюлетина на Държавна сигурност за търсени рискови за страната лица под № 4867 е вписан Андрей Асенов Георгиев. В справката с изключение на биографичните му данни е даден вербален портрет на медика, считан за разузнавач. “Ръст междинен, набит. Лице – матово. Коса и очи кестеняви”. Текстът приключва с изрично предписание: “При залавяне да се съобщи на Окръжно ръководство на Държавна сигурност във Враца”.

Години наред разузнавачите от Държавна сигурност в Лом и Враца и техните информатори “Румяна”, Стихан”, “Лъсков” и други праволинейно наблюдават семейство на работещия в Америка доктор, документират всяка тяхна среща и диалог, отварят и четат писмата от сина до родителите му. Въпреки, че не откриват нито дума или намек за шпионска активност, не престават тоталния надзор над околните на емигранта и кроежите за неговото залавяне. Чак в края на 1961 година, след близо девет години дебнене и напразни упования лекар Георгиев да дойде в България като вредител, контраразузнавачите на Държавна сигурност уведомяват шефовете си, че лекарят се интересува единствено от медицина и не има намерение да се върне, с цел да взривява, пали и убива.

“От извършените мероприятия сме открили, че същият работи като доктор в Калифорния. Не разполагаме с данни да е в услуга на непознато разузнаване”, признават чиновниците на Държавна сигурност и оферират делото да бъде прекъснато и изпратено в списък. “В тези години – в разгара на Студената война и борбите сред тайните централи на невидимия фронт, параноята за врагове е огромна. Във всеки непосредствен до Запада и несъгласен с комунизма човек е виждан рисков разузнавач. Затова отпътувалият без позволение от властта в Съединени американски щати доктор е считан за възможен вредител!”, разясняват ветерани на комунистическите секретни служби. Познавачите на нравите и активността на някогашната Държавна сигурност обаче не изключват и опцията делото “Милер”, оповестило доктор Георгиев за евентуален разузнавач на Съединени американски щати, да е поддържано дълги години единствено с цел да оправдаят активността и високите си заплати не изключително кадърни чиновници на комунистическото контраразузнаване. Денонощното следене, издевателството и лепнатите им етикети “врагове на народа” обаче пречупили орисите на доста от околните на лекаря бежанец. Част от роднините му в Лом, посредством които той поддържал скрито връзка със фамилията си, се изселили надалеч в различен завършек на България. През 60-те години и бащата и майката на доктор Георгиев Асен и Рилка Георгиеви напуснали село Дългоделци. Там към този момент даже никой не ги помни. Когато през април 2014 година доктор Андрей Георгиев умрял в Уилмингтън, в издадения за него некролог близки и пациенти написали: “Той беше предан на специалността си доктор. Грижеше се непрекъснато за три генерации и се бе трансформирал в част от фамилиите, на които помагаше. Пациентите и медицината бяха неговия живот!”

Източник: " Труд "

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР