Българинът е убеден, че колкото по-прост и народен“ е един

...
Българинът е убеден, че колкото по-прост и народен“ е един
Коментари Харесай

Елена Гунчева: Българинът е убеден, че колкото по-прост и „народен“ е един човек, толкова е по-почтен и честен

„ Българинът е уверен, че колкото по-прост и „ национален “ е един човек, толкоз е по-почтен и почтен.Простотията, неналичието на обучение и образование не са гаранция за почтеност, а демонстрират само тежки неналичия в първите седем години от живота. И е доста по-вероятно един безпаричен човек да краде, в сравнение с богат. “ Това написа във фейсбук юристът и някогашен народен представител Елена Гунчева-Гривова.

SafeNews разгласява целият текст без редакторска интервенция.

Докато българите не се научат на сериозно мислене, осмисляне на причинно-следствените връзки и най-много, когато осъзнаят, че спасението е дело на самите тях, а не на нарочени Спасители, едвам тогава ще се отласнем от дъното и ще можем да продължим напред. Това, което се случва през последните три десетилетия, е ужасяващо за душeвността на българите. Омразата ескалира даже за дребни неща, всеки отхвърля всеки, обединяването е единствено към трапезата, а наивниците се усилват, както и мошениците.

Най-лошата линия на българите е наивността в това, че с малко старания и доста религия може да реализират нещо. Вярата им в спасители, чудодейни медикаменти и лекувания, вярата им в политически измамници и това, че някой различен ни мисли положителното. А, несъмнено, и в чудодейното замогване. Много пъти съм повтаряла, че българинът не е против корупцията, просто и той желае да взе участие в нея. Политиците се ненавиждат, не тъй като крадат, а тъй като и част от българите им завиждат, че могат да крадат и те желаят също да крадат.

Българинът е уверен, че колкото по-прост и „ национален “ е един човек, толкоз е по-почтен и почтен, което е необяснимо с оглед същинската действителност. Простотията, неналичието на обучение и образование не са гаранция за почтеност, а демонстрират само тежки неналичия в първите седем години от живота. И е доста по-вероятно един безпаричен човек да краде, в сравнение с богат. И тук, знаейки репликите, които ще последват, ще посоча, че всички наши олигарси, богати политици и така нататък, са тръгнали от цървулите, от селата, от среда, в която нито образование, нито просвета, нито обучение, са някакви полезности. Не, че богатите и от класа хора не крадат, само че не е толкоз брутално, колкото простакът, облечен с власт.

Имам чувството, че живеем в някаква налудничава действителност, където се има вяра, че непознати страни ни мислят положителното и са тук да вземем за пример с войските си, с цел да ни пазят. Където се има вяра, че някой политик се „ жертва “ за висока заплата, дотации, безотчетни и постове, с цел да избавя гласоподавателите си и България, където се има вяра, че с търкането на талончета ще се събудиш милионер. Където не се отхвърля корупцията, а се желае да се взе участие в нея.

От съзнанието стартира България. Ако не се осъзнаем и не сложим България и националният интерес над персоналните изгоди, дребни сметчици и лакомия и суетност, ще продължаваме да дълбаем дъното.

Обединението би трябвало да е към духовните полезности, към България, към това да осъзнаваме, че даже разнообразни, другите към нас също са българи и по собствен си метод могат да допринесат за положителното на народа ни. И най-много осъзнаването какво се случва в близост. И дефиниране кой е другар и кой зложелател. И събаряне на розовите очила, че има Спасители, които ще ни избавят с милионни дотации, до момента в който ние си стоим на дивана и имаме вяра в тях!

Елена Гунчева-Гривова

Още вести четете в категория Коментари.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР