Българинът бе отличен днес с една от най-престижните награди за

...
Българинът бе отличен днес с една от най-престижните награди за
Коментари Харесай

Българин спечели престижна световна научна награда за кристалография

Българинът бе отличен през днешния ден с една от най-престижните награди за научни достижения в кристалографията. Той е професор в Университета на Хюстън в Съединени американски щати, а наградата " Франк " е изключително скъп и с това, че се връчва един път на три години и то единствено, в случай че са открити почтени номинации.

Съобщението е от управлението на Международната организация по бистър напредък (IOCG), а връчването ще се състои от 30 юли до 4 август в Неапол на интернационална конференция. Тази година премията е поделена с проф. Хуан Мануел Гарсия-Руис от Университета на Гранада.

Векилов работи в Департамента за химическо и биомолекулярно инженерство и химия, откъдето идва и номинирането му.

Наградите " Франк " и " Лодиз " са учредени през 1987 година от IOCG в чест на първите двама президенти на организацията - английският научен физик сър Фредерик Чарлз Франк и Робърт Алфред Лодиз. Първата от тях, присъдена през днешния ден на проф. Векилов, е " за забележителен фундаментален (не е наложително да е теоретичен) принос в областта на на растежа на кристалите ".

Освен специфичен орден, тя има и парично измерение, което се образува в това число от дарения от промишлеността, фондации и други източници.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР