Българин ще бъде един от тези, които взимат важните решения

...
Българин ще бъде един от тези, които взимат важните решения
Коментари Харесай

Българин влезе в Съвета на световната лека атлетика

Българин ще бъде един от тези, които взимат значимите решения в интернационалната асоциация на лекоатлетическите федерации (IAAF) за първи път в 107-годишната история на организацията. Това е шефът на българската централа и първи вицепрезидент на европейската Добромир Карамаринов. 61-годишният някогашен бегач на 400 м с трудности бе определен в Съвета на IAAF по време на конгреса в Доха, предхождащ международното състезание в столицата на Катар.

Освен Карамаринов в съвета са Хироши Йококава (Яп), Анти Пихлакоски (Фин), Алберто Хуанторена (Куба), Анна Рикарди (Ит), Нан Уан (Кит), Адиле Сумаривала (Инд), Навал ел Мутавакел (Мар), Аби Хофман (Кан), Силвия Барлаг (Хол), Уили Бенкс (САЩ), Раул Чападо (Исп) и Беатрис Айкору (Уганда).

Преди избора новата самостоятелна антидопингова конструкция - Звеното за интегритет (AIU), в профил един от претендентите за Съвета - Ахмед ал Камали (ОАЕ), за " евентуално нарушение на разпоредбите на IAAF за претендентите и на Кода за интегритет и нравственос ". А Русия нямаше право да издига кандидатури поради останалото в действие заледяване на участието на нейната атлетическа федерация.

За президент предстоящо бе избран отново англичанинът Себастиан Коу. 62-годишният повторен олимпийски първенец в бягането на 1500 м бе единствен претендент и получи втори мандат на поста.

Същевременно стана ясно, че сериозно дребният български тим на международното в Доха се е нараснал с още един състезател. Това е националната шампионка на 100 м Инна Ефтимова, която е получила покана от оргкомитета за присъединяване в късия спринт. Преди това отборът ни бе рекордно дребен в историята на българските участия - от шестима: Ивет Лалова (200 м), Мирела Демирева и Тихомир Иванов (ск. вис.), Габриела Петрова, Александра Начева и Георги Цонов (тр. скок). Така антирекордът остава 7 български спортисти на международно, както бе и в Корея през 2011 година

В Доха от 27 септември до 6 октомври ще се състезават малко над 1900 спортисти от 210 страни. Сред тях няма да е международната шампионка за девойки на 100 м Бриана Уилямс (Ям), която бе уличена в допинг нарушаване. Олимпийският първенец в хвърлянето на чук от Рио `16 Дилшод Назаров (Тадж) пък е краткотрайно с отнети права от AIU поради проба, взета на международното през 2011-а и подложена на реанализ неотдавна.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР