Българин, който живее 50 години в страната се оказва, че

...
Българин, който живее 50 години в страната се оказва, че
Коментари Харесай

Как 50-годишен българин разбра, че вече не съществува по документи

Българин, който живее 50 години в страната се оказва, че не съществува за страната.  Вече 2 години Иван Стефанов е без ЕГН и без годни документи. Причината - през 1970-та родителите му поискали той да е със руско поданство, само че нашата страна открива това едвам през 2018-а.  Така Иван Стефанов не може да пътува в чужбина, не може да вземе нова шофьорска брошура, само че пък няма проблеми да заплаща налози, предава.

Иван Стефанов е роден през 1970 година в София. Майка му е рускиня, а татко му – българин. Има персонална карта и български документи. „ EГН съм имал от датата си на раждане. И ЕГН съм имал през цялото това време. 51 години.  И цялостен живот съм бил българин, само че в един миг – към този момент не съм ”, споделя Иван Стефанов.  

През 2018-а Иван вади копие от акта си за раждане. Тогава вижда, че в графата поданство - написа Съюз на съветските социалистически републики. И схваща, че е жител на Съветския съюз, който не съществува от 1991 година.

„ Казах, че има някаква неточност. Руското посолство споделя, че не съм техен жител. Не са правени действия нито от мен, нито от родителите ми за приемане на такова поданство ”, безапелационен е Иван.

Мъжът е служил като боец. „ Няма по какъв начин да ме вземат в Българската войска в случай че не съм български жител ”, твърди той.

Иван написа до всички институции – до общината, до правосъдното министерство, стига до Народното събрание и омбудсмана. Според отговорите, които получава - през 1971 година родителите му са поискали той да бъде руски жител. Остава въпросът - по какъв начин оттогава до момента - има български документи?  „ Аз сега съм лице без поданство. И съм съвсем надали не емигрант в личната си страна ”, декларира Иван.

През 2021 година Иван Стефанов е премахнат от всички държавни регистри. И следва вървене по тъгите. „ Книжката ми е изтекла. Не мога да я възобновя, защото нямам и ЕГН. Изтрит съм от регистрите на Национална база „ Население ”. Освен в страната на никое място другаде не мога да пътувам. Тъй като допускам, че на всяко едно контролно-пропусквателен пункт, където се ревизират документите за идентичност ще кажат - ти какъв си? ”, показва той.

Въпреки всичко мъжът споделя, че заплаща налозите си. Работи, с помощта на схващане от страна на работодателя му.  „ Не съм български жител, само че ми идват налози. Ако не ги платя, тогава не знам. Може би би трябвало да ги пратя по институциите да ми ги платят те, откакто мен ме няма ”.

Изходът - с цел да бъде жител на България, би трябвало да подаде документи за поданство. „ Аз съм безапелационен, че няма да подам документи за приемане още веднъж на българско поданство. Защото аз постоянно съм бил и не преставам да бъда български жител ”.

Заради това води дело. С искане съществуващото в акта му за раждане поданство към Съветския съюз - да бъде заличено.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР