Българин и австриец с българо-турски корени са осъдени в Австрия

...
Българин и австриец с българо-турски корени са осъдени в Австрия
Коментари Харесай

Посолството ни в Австрия не е информирано за присъдите за тероризъм на двамата българи

Българин и австриец с българо-турски корени са наказани в Австрия по обвиняване, че възнамерявали терористично нахлуване. На първа инстанция съдът в Грац ги призна за отговорни.

Според прокуратурата в Грац, те са вкарали в страната проекти за бомбен атентат и се занимавали с рекрутиране на джихадисти за " Ислямска страна ". Двамата мъже бяха арестувани предходната година при огромна антитерористична интервенция в Австрия след следствие, траяло 4 месеца. Осъдени са на 8 и 7 години затвор.

От МвнР споделиха за bTV, че посолството ни в Австрия не е осведомено за присъдите. Мълчание резервираха и австрийските магистрати.

В началото на 2017 година 800 спецполицаи щурмуват жилища и джамии по едно и също време в Грац и Виена. Сред задържаните има мъже от Афганистан, Сирия, Босна, Македония. Всички те са обвинени, че са във връзки с ислямистки организации и че се пробват да изградят радикална клетка.

" Радикалният ислямизъм няма място в Австрия. Ще създадем всичко допустимо, с цел да му се противопоставим ", съобщи тогава Волфганг Соботка, министър на вътрешните работи в Австрия.

По неофициална информация, наказаният българин се споделя Хактан Самир Сами и е от Силистра. Според наши източници той се опитал да вербува мюсюлмани у нас. След това бил в Сирия, а през 2015 година се озовал в Австрия. В дома му е открита флашка с текстове, които, съгласно проверяващите, съставляват " курс за терористи ".

" Вещите лица категорично са споделили, че следвайки тези инструкции, които са открити на текстовете във флашката, може да бъде основано взривоопасно устройство. Имало информации, свързани с натравяния, за експлозия от мобилно устройство от разстояние. В жилището са открити следи от тротил ", сподели Александър Детев, публицист във Виена.

Facebook профил на човек с неговото име закупи известност у нас преди 6 години. Там е маркирано, че живее в Пазарджик. Лицето му е прикрито с качулка, а в ръцете си държи Корана.

Според прокуратурата другият наказан – австриецът с българо-турски корени, бил убедил две фамилии с общо 9 деца " да отидат непосредствено в Ада ".

" Обвиненията против него са, че е идеолог на религиозно придвижване, което се стреми към държавен прелом и превръщането на Австрия в теокрация, т.е. страна на Бога ", добави Александър Детев.

По време на процеса двамата не са създали признания.

Присъдите им не са дефинитивни. Това не са и първите наказани за тероризъм.

Най-емблематичният образец е на Иван Захариев – Джон Терориста, който през март тази година получи 2,5 години затвор за подготовката на терористичен акт в Германия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР