Българи в 16 държави, в повече от 30 града и

...
Българи в 16 държави, в повече от 30 града и
Коментари Харесай

”Пробуждане с хоро” на Трети март

Българи в 16 страни, допълнително от 30 града и над 50 села у нас ще заиграят по едно и също време хоро на връх Националния празник 3 март. Мащабната патриотична демонстрация е под знака на самодейността „ Пробуждане с хоро “, проведена за четвърта година от „ Сдружение Азбукари “ и „ Българи за България “.
Сънародниците ни ще бъдат обединени към силата на духа, както и хубостта на българския фолклор. Освен в България международната самодейност ще се организира по едно и също време в Австралия, Англия, Аржентина, Белгия, Гърция, Испания, Италия, Малта, Молдова, Сърбия, Съединени американски щати, Украйна, Франция, Холандия, Шотландия.

И тази година главен хазаин на събитието е парк „ Заимов “ в София. От 12 до 16 ч всички ценители и радетели за хармонията и неповторимостта на българското хоро могат да се включат свободно в събитието.

Паралелно хиляди българи, фолклорни ансамбли, професионални групи и фенове от разнообразни градове и села в България и десетки страни по света ще се заловен за ръце и ще отбележат по най-патриотичния метод 141 години от Освобождението.

Организаторите са приготвили и доста изненади и богата музикална и танцова стратегия. За първи път тази година два състезанието ще допринесат в допълнение за настроението. Те носят имената - „ Обичам България “ и „ Хляб за обич “.

„ Обичам България “ ще разчита на професионално и експертно оценяване на хубостта и неповторимостта на българската национална носия. Компетентното жури в състав доцент доктор Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българска академия на науките, Магдалена Петрова от " Български шевици " – Добрич и дизайнера Райна Ганчева ще наблюдават и правят оценка уникалността и най-много достоверността на националните ни носии на присъстващите на събитието в парка „ Заимов”. Ще бъдат отличени спечелили в 3 категории – мъжка, дамска и детска носия. Всеки от спечелилите ще получи персонална, професионална фотосесия със своята носия, с цел да резервира загатна за претърпяното и за поколенията си.

„ Хляб за обич “ е за всички тези, чиято мощна страна е месенето и правенето на обичайна българска погача. Най-красивата и вкусна питка ще донесе на притежателя си парична премия от 100 лева А всички погачи ще бъдат споделени с участниците в „ Пробуждане с хоро “. Донесете своята питка омесена с мурафет и участвайте в състезанието!
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР