Българи ще проучват дъното на Южния океан край Антарктида. Днес

...
Българи ще проучват дъното на Южния океан край Антарктида. Днес
Коментари Харесай

Българи ще проучват дъното на Южния океан край Антарктида

Българи ще изследват дъното на Южния океан край Антарктида. Днес за ледения континент отпътува 32-рата ни национална антарктическа задача.

Днес доцент доктор Любомир Кендеров поема към ледения континент, където, дружно с екипа си, ще изледва тайните, които пази Южния океан и по какъв начин активността на индивида дава отражение и на живота в тези, в миналото доста по-ледени, води.

Български академик взема задоволително доста проби от ледения континент

„ Там е цялостно с неповторими организми. Те не устоят на вода с температура по-висока от 0 градуса. Да - фактически студено е, само че антакркическия полуостров и там, където се намира българската база, е най-бързо затоплящото се място в света “, разяснява доцент доктор Кендеров от Биологическия факултет към Софийския университет.

Българският научноизследователски транспортен съд към този момент чака откривателите ни на пристанището в Ушуая, Аржентина. Те би трябвало да посрещнат първите часове на новата година в българската база на Антарктида. Там екипът би трябвало да приключи и построяването на съвременна лаборатория. 

Тя се качва на военния научно-изследователски транспортен съд „ Св. св. Кирил и Методий “

„ Ние към този момент работим за 22-ри век, за бъдещото. Въобще Антарктида е бъдещето на човечеството, тъй че би трябвало да е доста устойчиво издигната “, разяснява проф. Христо Пимпирев, ръководител на Българския антарктически институт.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР