Българи са принуждавани да работят по 16 часа на ден

...
Българи са принуждавани да работят по 16 часа на ден
Коментари Харесай

Бой, тормоз и безплатен труд за български бели роби в Чехия

Българи са принуждавани да работят по 16 часа дневно в цех за произвеждане на тапицерии за коли в чешкия град Бор. Нашенци били настанени да спят в общежитие в гората без интернет, оповестява „ Телеграф “.

Ако откажели да вземат по две смени, не получавали задатъците си, а някои ги гонели. Работниците не възразявали, тъй като били притиснати до стената – тръгвали от България без пари, не знаели език, както и на кого да се оплачат.

Това описа Златомир Иванов, който от 5 години живее в Чехия и е работил като координатор в организация за асортимент на личен състав.

Едно от първите неща, които се виждат при слизане от рейс на гара „ Флоренц “ в Прага, са огромни табели, предупреждаващи с три удивителни за измами.

„ Преди да тръгнете за работа, обещана от подозрителен или чужд за вас медиатор, апелирам прочетете деликатно “ е заглавието на табелата. Под нея от посолството ни в Прага показват, че напоследък се следи доста нарастване на българи, излъгани от разнообразни медиатори при намирането на работа.

Сънародниците ни всекидневно се оплаквали от неприятни условия на труд, ниско или никакво възнаграждение, съпроводено със закани и физическо принуждение от работодателите, написа на още на табелата, до която стопира рейсът от Братислава до Прага.

Агенцията, която превръщала българи в бели плебеи в автомобилните фабрики, се споделя „ Ейч Пи “. Впоследствие си сменила името на „ Назар систем “, само че хората в нея били едни и същи, изяснява Златомир.

Тя набирала служащи за заводите „ Идеал Аутомотив “, които вършат тапицерии за коли. Въпреки че по закон е неразрешено да се работи по 16 часа, нашенците се навивали, тъй като нямали визия какви са им правата.

По контракт имали право на задатък, само че когато откажат двете смени, не го получавали и се налагало други българи да им купуват храна. В същото време заводът бил огромен и непрекъснато се търсели хора.

Агенцията е благосъстоятелност на чех и българин и работи по тази скица от 2 години. „ Проблемите идват постоянно от агентурата (агенцията) или координатора, не от самия цех “, споделиха още българи.

Част от тях са били принудени да се хващат с украински организации, които са ги карали да работят по 12 и 16 часа без контракти и са им плащали 58 крони на час.

Работниците са от Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Пловдивско и други

„ За 5 години работа в Чехия съм попадал на три неточни организации и към 2000 неточни български служащи “, обясни Иванов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР