Българи от Западните покрайнини искат да развият своя регион като

...
Българи от Западните покрайнини искат да развият своя регион като
Коментари Харесай

Българи от Западните покрайнини: Можем да станем вилната зона на София


Българи от Западните околности желаят да развият своя район като „ вилна зона на София “, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Саша Златанов, координатор за съдействие с националните малцинства в община Бабушница в Пиротско, предлага парите за взаимни планове да бъдат ориентирани към местата с българско население в Сърбия.

Златанов взе присъединяване в съвещанието на Комисията за българите в чужбина на Народно събрание. На него бе разисквано потреблението на Програмата за трансгранично съдействие сред Република България и Република Сърбия за 2018 година, за усилване на икономическия напредък, възстановяване на обществения статус и опциите за развиване на българското малцинство в пограничните райони.

„ Нашата самодейност е тези планове да се насочат към общините, в които живеят българи. Големите планове да не отиват в огромните градове като Ниш и Бор, а да останат в общините с плътно българско население – Цариброд, Босилеград, Бабушница “, сподели той.

В Бабушница живеят над 1000 българи, които са съсредоточени в 7 села в по този начин наречения Звонски край. Там се намира прословутата Звонска баня – единствената в радиус от 100 км.

Селището Звонска баня може да бъде превърнато в съвременен курорт, само че за задачата би трябвало да се усъвършенства инфраструктурата. „ В момента там има към 150 частни къщи, които не одобряват посетители, а може да бъде противоположното – локалните могат да печелят. Ако успеем в този план, Звонска баня ще стане вилна зона на София “, уверен е Саша Златанов. Според него планът ще коства над 300 000 евро. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР