Българи, които се завръщат у нас от Великобритания, сезираха омбудсмана,

...
Българи, които се завръщат у нас от Великобритания, сезираха омбудсмана,
Коментари Харесай

Забавачки в Лондон връщат българчета без ваксини

Българи, които се завръщат у нас от Англия, сезираха омбудсмана, че не одобряват децата им в общинските детски градини поради непоставени ваксини, заяви lupa.bg. Във Англия имунизацията на деца не е наложителна, а избор на родителите.
Заради Коронавирус и Брекзит многодетното семейство на Елена Христозова напуща Лондон и се връща в родния Пловдив. Въпросната фамилия евентуално няма да е единствената, която ще вземе сходно решение.
"Когато потеглих да протоколирам децата ми в детска градина се оказа, че няма да ги одобряват, тъй като нямат наложителните ваксини за България. А те би трябвало да се срещат с деца, да се виждат с техните връстници и да поддържат връзка, да учат майчиния си език ", споделя майката.
"Смятам, че въпросът не е единствено частен, а може би ще стане по-глобален, защото идват доста родители и се завръщат в България и от Англия евентуално и от други страни, където има различен имунизационен режим и тогава ще се сблъскаме с един подобен цялостен проблем ", сподели Борислав Стаматов.
За да се откри най-бързото решение, публичният бранител е изискал мнение от министъра на опазването на здравето и на образованието. Междувременно деца без наложителните имунизации постоянно пробват да се запишат в частните детски градини.
"Много родители са се обаждали, признавам и се учудват че не можем да приемем дете, което няма имунизации. Казват: Но нали сте частни?! Защо? Ами тъкмо по тази причина, тъй като съблюдаваме всички разпореждания и сме доста проверявани ", споделя Любена Денизова, шеф на частна детска градина.
Според експертите слагането на изчезналите ваксини при децата не лишава дълго време.
"В взаимозависимост от вида ваксини да кажем един месец би бил рационален интервал, защото при някои ваксини би трябвало да имаме един месец период сред дозите сред слагането на един вид ваксина и различен ", изяснява епидемиологът доктор Христиана Бацелова.
Личните лекари могат да предложат разнообразни схеми за съчетание на имунизациите според от възрастта на детето. Повечето от имунизациите наложителни у нас могат да се слагат и в един и същи ден.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР