Балетният спектакъл Ана Каренина на световния хореограф Лео Муич беше

...
Балетният спектакъл Ана Каренина на световния хореограф Лео Муич беше
Коментари Харесай

Балетът Ана Каренина с първа премиера на OPERA OPEN в Пловдив

Балетният театър " Ана Каренина " на международния хореограф Лео Муич беше първата премиера във фестивала OPERA OPEN в Пловдив. На античната сцена в остарелия град картини от романа на Толстой бяха пресъздадени на фона на знакови творби на Чайковски.

Хърватският хореограф Лео Муич е международно име в балета. Поставял е на неизброимо доста популярни подиуми, работил е с имена като Уилям Форсайт и Морис Бежар. Владее доста езици, борави и с разнообразни езици в танцовото изкуство.

Балетът, танцът това е най-абстрактната и най-уязвимата форма на изкуство. Защото въвлича физиката, тялото танцьорът би трябвало да наподобява добре, да е физически кадърен да извърши танца си, споделя Лео Муич, хореограф.

Муич пресъздаде Толстоевия разказ в традициите на неокласическия балет с нереални придвижвания, само че правилен на сюжетните моменти.

В тази ера, когато всичко е снимка, Инстаграм, всичко е толкоз бързо. Вече нямаме толкоз време, колкото Толстой си е разрешавал да употребява. Как да кажа... Например да употребява 60 страници, с цел да опише черната рокля на Ана Каренина. За нас това е просто жена в черна рокля. Затова бе нужен по-съвременен прочит, само че в действителност модернизацията на това произведение е в самата промяна на медията, самото му претворяване от литература в придвижване, споделя Лео Муич, хореограф.

Гост-солисти на Балетната натрупа на Опера Пловдив бяха Марта Петкова, Никола Хаджитанев и Емил Йорданов - министър председател солисти на Национален балет София. Произведенията на Чайковски бяха изпълнени от оркестъра на Пловдивската опера с диригент Диян Чобанов.

След премиерата в Пловдив балетът " Ана Каренина " ще гостува и на фестивала " Сцена на вековете " на крепостта Царевец през юли, както и на Новогодишния музикален фестивал в НДК през декември.

Репортер: Владислав Севов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР