Балетната трупа на Старозагорската опера ще отбележи на 29 февруари

...
Балетната трупа на Старозагорската опера ще отбележи на 29 февруари
Коментари Харесай

Нестинарка в изложба, филм и спектакъл

Балетната натрупа на Старозагорската опера ще означи на 29 февруари от 19 ч. 96-ата годишнина на българското професионално балетно изкуство със спектакъла на паметната танцова драма " Нестинарка " по музиката на Марин Големинов и хореографията на Маргарита Арнаудова, научи ДУМА от Сийка Лапачка. В обичания и емблематичен танцов театър феновете ще видят в ролята на Демна примабалерината Анелия Димитрова, Ромина Славова ще бъде Струна, Фиорди Лоха - Найден, Ивайло Янев - в ролята на Стареца, Марсело Молина - Кольо, солисти и отбор на многонационалната балетна натрупа на Старозагорската опера.
Впечатляваща съпътстваща стратегия ще обогати празничната вечер, която ще стартира от фоайето на Старозагорската опера, където от 18 ч. ще бъде открита галерия 115 години от рождението на Марин Големинов, а в залата на операта ще бъде прожектиран документалният филм на Елисавета Станчева и Ясен Харалампиев " Нестинарка " - огромната среща на Марин Големинов и Цанко Лавренов ".
Филмовият роман наблюдава историята на нестинарството у нас, разкрива събитията към написването на танцовата драма, както и вълненията към нейната премиера. Наследниците на Марин Големинов и Цанко Лавренов споделят незнайни досега обстоятелства към работата по постановката на " Нестинарка " от 1968 година, а три примабалерини, вживели се в облика на Демна през годините - Вера Кирова, Силвия Томова и Анелия Димитрова, обогатяват историята със своите разкази и изящността на танца. След огромната среща на Цанко Лавренов и Марин Големинов, завесата продължава да се подвига и нестинарското хоро не стопира да увлича в ритъма си новите генерации. Както споделя самият Марин Големинов, " Нестинарка " изгаря върху нестинарската жарава, с цел да възкръсне по-късно като феникс из пепелището ".
Специални посетители на събитието ще бъдат внучката на маестро Марин Големинов Лили Големинова и екипът на документалния филм " Нестинарка. Голямата среща на Марин Големинов и Цанко Лавренов " - Елисавета Станчева и Ясен Харалампиев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР