Балетът на Държавна опера-Пловдив представя премиера на танц-театъра Утре след

...
Балетът на Държавна опера-Пловдив представя премиера на танц-театъра Утре след
Коментари Харесай

Операта и Драмата представят съвместен проект - танц-театъра “Утре след днес“

Балетът на Държавна опера-Пловдив показва премиера на танц-театъра " Утре след през днешния ден " на 5 март от 19 часа на сцената на Драматичен театър-Пловдив. Двата пловдивски културни института си сътрудничат за популяризирането на жанра, който комбинира танцови придвижвания и хореография, само че също по този начин актьорско изложение и трагични обстановки.
Прочетете още
След „ Дългата коледна вечеря “ това е втори театър, който създателят на Академичния спектакъл за съвременен балет в Киев  - световнизвестният хореограф Раду Поклитару,  поставя в Пловдив.

" Утре след през днешния ден " включва две едноактни танцови пиеси. " Дъжд " е философска история, показана в хореографска сюита, която споделя за орисите на хора, събрани несъзнателно в едно време и пространство. Етническата музика, в комбиниране с енергичните прелюдии и фуги от " Добре темперирано пиано " на Бах, съставляват прелестна основа за танцовия спектакъл на Раду Поклитару. За премиерата в Пловдив хороеграфът слага и танц по българска национална ария. Дизайнът на костюмите е на Анна Ипатиева, а художник на осветлението е Олена Антохина.

" Утре " по музика на Шопен споделя за тези, които живеят тук и в този момент, творят огромни неща, откриват и бъркат, обичат и ненавиждат. „ Това, което вършим сега - къде отиваме и какво вършим, дефинира бъдещето ни за ден, седмица, година. Самите ние решаваме какво ще бъде нашето УТРЕ след през днешния ден и живеем напълно за него в този момент, “ споделя Раду Поклитару. Дизайнът на костюмите в „ Утре “ е на АртемШошин, който е и помощник-хороеграф на спектакъла.

В " Утре след през днешния ден " взе участие интернационалната балетна натрупа на Държавна опера-Пловдив с живописен началник Мариана Крънчева и репетитор Петя Димова.

Световноизвестният хореограф Раду Поклитару е роден в Кишинев, Молдова. Основател е и основен балетмайстор на Академичния спектакъл за съвременен балет Киев, заслужил активист на културата на Украйна, национален актьор на Молдова, лауреат на премията " Човек на годината ", притежател на голям брой европейски интернационалните награди, професор в катедрата по съвременна хореография в Киевския народен университет за просвета и изкуства. Освен десетките спектакли в Киевския съвременен балет, през годините той слага балетни постановки в Болшой спектакъл, Мариинский спектакъл, Националните опери на Украйна, Молдова, Латвия, Беларус, Чехия, Сърбия и други От началото на 2022 година Раду Поклитару е част от екипа на Опера Пловдив.

Билети за " Утре след през днешния ден " се продават на касите на Държавна опера-Пловдив и Драматичен театър-Пловдив, в мрежата на Ивентим и онлайн на eventim.bg.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР