Баланс, дисциплина и промяна - това са основите на средносрочния

...
Баланс, дисциплина и промяна - това са основите на средносрочния
Коментари Харесай

Баланс, дисциплина и промяна - трите стълба на новата икономическа програма на Турция

Баланс, дисциплинираност и смяна - това са основите на средносрочния стопански проект на Турция, представян през днешния ден от министъра на финансите и държавната хазна Берат Албайрак, оповестява " Хюриет дейли нюз ", представен от Българска телеграфна агенция. Икономическата стратегия обгръща интервала 2019-2022 година

" Основната ни мотивация е да напишем нова история на триумфа. Затова нарекохме проекта Нова икономическа стратегия ", уточни в речта си министърът, който е шурей на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Албайрак означи, че през май 2013 година Турция е била в най-силното си икономическо състояние по всички индикатори, само че се е сблъскала с " вътрешни и външни провокации ", като се стартира от митингите за парка Гези през същата година и се стигне до опита за прелом през 2016 година

" Програмата, която разгласяваме през днешния ден има три стълба, с цел да бъде написана нова история на триумфа: баланс, дисциплинираност и смяна ", съобщи той.

Министърът уточни, че заложената цел за стопански напредък за 2019 година ще бъде 2,3 %, за 2020 година - 3,5 %, а за 2021 година - 5 %.

" Вторият ни дирек е финансовата дисциплинираност, а третият ще бъде смяна в стопанската система, с цел да я канализираме към области с добавена стойност за увеличение на индустриалните потенциали и износа в дълготраен проект ", разясни Албайрак.

Целта, която държавното управление си слага за инфлацията през тази година, е 20,8 %. Догодина тя би следвало да бъде 15,9 %, през 2020 година - 9,8 %, а през 2021 година - 6 %.

" Освен върху битката с инфлацията ще се съсредоточим и върху държавните финанси. Още от през днешния ден взимаме някои превантивни ограничения, тъй че да използваме държавните запаси по-ефективно. През 2019 година ще спестим 60 милиарда турски лири ", сподели министърът.

Друг фокус ще бъде намаляването на недостига по настоящата сметка, като приоритет ще бъде даден на секторите, които способстват за тази цел, уточни Албайрак.

" До 2021 година ще създадем два милиона нови работни места ", добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР