Бактерия, която може да предизвика нелечими инфекции, се разпространява в

...
Бактерия, която може да предизвика нелечими инфекции, се разпространява в
Коментари Харесай

Опасна бактерия се разпространява в болници в целия свят

Бактерия, която може да провокира нелечими инфекции, се популяризира в лечебни заведения в целия свят, предизвестиха австралийски учени, представени от Франс прес.

Специалисти от университета в Мелбърн разкрили три вариации на мултирезистентната бактерия в проби от 10 страни, в това число в варианти от Европа, с които не може да се води битка с нито едно от пуснатите на пазара медикаменти, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Започнахме с проби в Австралия, а по-късно благодарение на други проби придобихме световна визия и установихме, че бактерията се е популяризирала в редица страни в целия свят ", съобщи специалистът по микробиологична диагностика Бен Хоудън от института " Дохърти " към университета в Мелбърн.

Бактерията Staphylococcus epidermidis обикновено участва по кожата на хората. Резистентната към антибиотиците вариация на St. epidermidis най-често визира възрастните хора, чиято имунна система е отслабена, или пациенти с импланти, като катетри и ставни протези. Бактерията е близка до резистентния към антибиотика метицилин златист стафилокок.

Екипът на Хоудън изследвал стотици проби от St. epidermidis от 78 лечебни заведения в целия свят. Било установено, че някои варианти на бактерията модифицирали своята ДНК, предизвиквайки устойчивост към постоянно употребена в лечебните заведения композиция от два антибиотика. " Тъй като тези антибиотици не са свързани, не се очакваше разновидността да има сходен едновременен резултат върху тях ", разясни Джийн Лий от екипа.

Според учените, въпросната мултирезистентна бактерия се популяризира бързо в резултат на значимата приложимост на антибиотици в интензивните отделения в лечебните заведения.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР